Kokeile kuukausi maksutta

Katerra on ajautunut syviin talousvaikeuksiin – miljardirahoituksen keränneen jenkkiyhtiön piti uudistaa rakennusala

Vajaa kuusi vuotta toiminut yhdysvaltalaisyhtiö Katerra on jättänyt yrityssaneeraushakemuksen eli yhtiö on pahoissa talousvaikeuksissa.

Katerra keskittyi vuonna 2018 puuelementtirakentamiseen. Kuva on yhtiön Arizonan tehtaalta. Katerra avasi CLT-tehtaan Washingtonin osavaltiossa. Automaation ja robotiikan määrä tuotannossa kasvoi uusien tehdasavausten myötä. Kuva: Katerra
Kuuntele juttu

Yhtiö on jättänyt sunnuntaina yritysjärjestelyhakemuksen eli niin sanotun Chapter 11 -hakemuksen. Chapter 11 tarkoittaa Yhdysvaltojen liittovaltion konkurssilain määräyksiä, jotka sääntelevat yrityksen uudelleenjärjestelyä tilanteessa, jossa yritys ei pysty suoriutumaan veloistaan. Menettely on samankaltainen kuin Suomen lainsäädännön mukainen yrityssaneeraus.

Jo aiemmin yhdysvaltalaislähteet ovat ilmoittaneet, että Katerra on lähettänyt yhtiön työntekijöille kirjeen, jossa se ilmoittaa sulkevansa tehtaansa.

Katerra tiedotti yritysjärjestelyhakemus-tiedotteessaan sunnuntaina, että se on tehnyt uudelleenjärjestelyiden tueksi noin 35 miljoonan dollarin omistusjärjestelyn brittivelkojansa SB Investment Advisers (UK) Limitedin kanssa.

Talousvaikeudet johtuvat yhtiön mukaan muun muassa korona-pandemiasta sekä yhtiön yhden rahoittajan, Greensillin, ajautumisesta maksukyvyttömäksi. Lisäksi yhtiö ei ole onnistunut varmistamaan lisärahoitusta eivätkä kaikki sen suunnitellut projektit ole edenneet odotetusti.

Yhtiö on tiedotteen mukaan saanut jo sovituksi korjausrakentamisen  ja arkkitehtitoimisto Lord Aeck Sargent -liiketoimintayksikköjensä myymisen uusille omistajille. Kaupat edellyttävät yritysjärjestelyistä päättävän oikeuden hyväksyntää.

”Kun lukuisat negatiiviset tekijät ovat johtaneet Katerran nykyisiin haasteisiin, teemme nyt monilla rintamilla töitä, jotta voimme maksimoida arvomme ja tarjota Katerralle ja sen monille omistajille uuden polun,” yhtiön muutosjohtaja Marc Liebman sanoo yhtiön tiedotteessa.

Yhtiö aikoo Liebmanin mukaan esimerkiksi konsolidoida yhtiön Yhdysvaltain toiminnot ja jatkaa kansainvälisten liiketoimintojaan.

Katerra ehti kerätä toimintansa aikana miljardiluokkaan nousseen rahoituksen. Rahoittajiin on kuulunut esimerkiksi japanilainen operaattori- ja internetyhtiö Softbank, joka sijoitti yhtiöön tammikuussa 2018 700 miljoonaa euroa. Softbank taas tunnetaan Suomessa vuonna 2013 alkaneista peliyhtiö Supercell-miljardikaupoistaan.

Yhtiön tarkoitus oli myllertää rakennusalan elektroniikka- ja autoteollisuudesta tutummilla tuotannon optimoinnin ja järjestelmäosaamisen keinoilla.

Sijoittajia ei aikoinaan pelottanut Katerran perustajan Michael Marksin kokemattomuus rakennusalalla.

Construction Dive -verkkosivuston mukaan toukokuussa Softbankin toimitusjohtaja Masayoshi Son nimesi esityksessään Katerran, Greensillin ja WeWorkin yhtiön suurimmiksi epäonnistumisiksi.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Katerra on ajautunut syviin talousvaikeuksiin – miljardirahoituksen keränneen jenkkiyhtiön piti uudistaa rakennusala”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat