Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto jatkoi kasvuaan toukokuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 toukokuussa 6,3 prosenttia vuoden 2020 toukokuusta.

Liikevaihdon vuosimuutos on nyt ollut kasvussa kaksi kuukautta peräkkäin, sillä huhtikuussa kasvua kertyi 0,7 prosenttia. Sitä ennen rakentamisen liikevaihdon vuosimuutos oli kutistunut kahdeksan kuukautta peräjälkeen.

Kun verrataan edelliseen kuukauteen, rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi ennakkotietojen mukaan toukokuussa 1,4 prosenttia huhtikuuhun verrattuna. Huhtikuussa liikevaihto kasvoi 1,1 prosenttia ja maaliskuussa liikevaihto kasvoi 1,5 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota Tilastokeskus täydentää omalla myyntitiedustelullaan. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto jatkoi kasvuaan toukokuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat