Finanssivalvonta ei muuttanut päätöstään kiristää lainakattoa 85 prosenttiin

Finanssivalvonnan (Fiva) johtokunta on päättänyt pitää voimassa kesäkuisen päätöksensä tiukentaa uusien asuntoluottojen lainakattoa 85 prosenttiin asunnon hinnasta. Lainakatto koskee kaikkia muita kuin ensiasunnon ostajia.

Lainakatto oli ennen koronapandemiaa juuri 85 prosenttia, mutta kesällä 2020 Fiva höllensi rajaa 90 prosenttiin, jotta asuntomarkkinat eivät ajautuisi kriisiin pandemian takia. Kesäkuussa 2021 Fiva kuitenkin päätti tiukentaa enimmäisluototussuhdetta takaisin 85 prosenttiin lokakuun alusta. Nyt tehty päätös siis siunaa tuon aiemman päätöksen, eli tiukennus astuu voimaan lokakuussa.

”Vaikka Suomen talouden näkymät ovat suotuisat, koronapandemia varjostaa yhä kansainvälisen talouden kehitystä ja pitää siten yllä rahoitusjärjestelmään kohdistuvaa epävarmuutta. Kotitalouksien korkea velkaantuneisuus on rakenteellinen huoli, jota suurten ja tavanomaista pidempien asuntolainojen yleistyminen pandemian aikana on edelleen voimistanut”, Fivan johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen sanoo tiedotteessa.

Pandemian aikana kotitalouksien velkaantuneisuutta on kasvattanut erityisesti asuntoluottojen kasvu. Tässä tilanteessa lainanantajien on edelleen tärkeää arvioida lainanhakijoiden maksukyky huolellisesti ja noudattaa pidättyvyyttä lainanhakijan tuloihin nähden suurten ja takaisinmaksuajaltaan tavanomaista pidempien lainojen myöntämisessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Finanssivalvonta ei muuttanut päätöstään kiristää lainakattoa 85 prosenttiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat