Kokeile kuukausi maksutta

Fiva keventää asuntolainojen lainakattoa

Päätöksellä tuetaan asuntomarkkinoiden toimintaa koronapandemian seurauksena muuttuneessa taloustilanteessa.

Finanssivalvonnan johtokunta palauttaa asuntolainojen lainakaton perustasolle 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnonostajille. Päätöksellä tuetaan asuntomarkkinoiden toimintaa koronapandemian seurauksena muuttuneessa taloustilanteessa.

”Nykyisessä koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää tukea rahoituksen välittymistä reaalitalouteen. Kotitalouksiin sovellettavan enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle tukee osaltaan asuntomarkkinoiden toimivuutta”, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen painottaa.

Koronapandemian vaikutukset reaalitalouteen ovat merkittävät. Epävarma taloustilanne on vähentänyt asuntokauppoja sekä kotitalouksille myönnettyjen uusien asuntolainojen määrää. Asuntomarkkinoilla ei ole nähtävissä ylikuumenemisen uhkaa.

Muiden kuin ensiasunnon ostajien enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle (90 %) tukee asuntomarkkinoita ja reaalitaloutta nykyisissä poikkeuksellisissa oloissa. Toimivat asuntomarkkinat helpottavat asuntojen myyntiä kotitalouksien muuttuvissa elämäntilanteissa. Lainanottajien maksukyvyn huolellinen arviointi on asuntoluottoja myönnettäessä erityisen tärkeää.

Kotitalouksien suuri velkaantuneisuus on edelleen keskeinen rahoitusjärjestelmän rakenteellinen haavoittuvuus, jonka hallintaan tulee kiinnittää pidemmällä aikavälillä huomiota. Enimmäisluototussuhteen palauttamisella tuetaan taloutta akuutissa kriisissä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fiva keventää asuntolainojen lainakattoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat