Kokeile kuukausi maksutta

Purmosta tulee pörssiyhtiö – ”Yhtiöllä on fantastinen tulevaisuus edessään”

Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin erikoistunut Purmo Group oy ab ja hiljattain Helsingin pörssiin listattu yritysostoyhtiö Virala Acquisition Company oyj (VAC) ovat keskiviikkona 8. syyskuuta solmineet sulautumissopimuksen.

Kuva: Purmo

Sulautumisen täytäntöönpanon odotetaan toteutuvan joulukuun 2021 loppuun mennessä. Täytäntöönpanon myötä yhdistyneen yhtiön nimeksi tulee Purmo Group oyj, joka on tarkoitus listata Helsingin pörssiin.

Sulautuminen arvostaa Purmo Groupin velattomaksi yritysarvoksi 685 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 671 miljoonaa euroa ja oikaistu käyttökate 85 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 oikaistun käyttökatteen odotetaan olevan hieman yli 90 miljoonaa euroa. Purmolle sovittu yritysarvo vastaa 8,1-kertaisesti viime vuoden oikaistua käyttökatetta ja 7,6-kertaisesti kuluvan vuoden käyttökate-ennustetta.

Sulautumisen jälkeen Purmo Groupin nykyiset osakkeenomistajat tulevat omistamaan yhteensä 73,3 prosenttia ja VAC:n nykyiset osakkeenomistajat yhteensä 26,7 prosenttia yhdistyneen yhtiön C-sarjan osakkeista. Purmo Groupin omistavat suomalainen perheomisteinen sijoitusyhtiö Rettig Group sekä yhtiön johto ja tietyt hallituksen jäsenet.

Rettig Groupin ja Purmo Groupin hallitusten puheenjohtaja Tomas von Rettig sanoi sulautumisesta järjestetyssä infossa, että Rettig Group tarkasteli useaa erilaista vaihtoehtoa Purmon omistajarakenteen kehittämiseksi. Yhtenä vaihtoehtona oli myös listautuminen annin kautta. Se ei olisi kuitenkaan välttämättä tapahtunut Helsingin pörssiin. Oman listautumisannin järjestämiseen verrattuna nyt toteutettua toimenpidettä puolsi Rettigin mukaan myös se, että tällä järjestelyllä listautuminen saatiin tehtyä nopeammin.

Tomas von Rettigin mukaan nyt toteutettava järjestely oli kuitenkin eri vaihtoehdoista paras.

”Saavutamme tämän transaktion kautta meille keskeiset tavoitteet. Ensinnäkin yhtiö saa uuden kasvualustan pörssin kautta. Saamme valuutan, jota voidaan käyttää yhtiön kasvun kiihdyttämiseksi. Toisekseen pysymme yhtiön pääomistajana. Meille tämä oli tärkeää, koska koemme, että yhtiöllä on fantastinen tulevaisuus edessään, ja haluamme olla vahvasti mukana sillä arvonluontipolulla”, Rettig sanoi.

Lisäksi hän kertoi olevansa tyytyväinen siitä, että Purmon pääkonttori pysyy Suomessa ja että yhtiölle saadaan hyvä, laadukas ja suomalainen omistuspohja. ”Mielestäni on erityisen hienoa, että saimme mukaan muita perheyhtiöitä, kuten Ehrnroothien Viralan, jolla on samanlainen kunnianhimotaso ja samankaltainen visio yhtiön kehittämisen suhteen.”

VAC on suomalainen yritysostoyhtiö, joka keräsi 107,5 miljoonan euron bruttovarat listautumisannissaan viime kesänä. VAC:n perustajaosakkaana on Alexander ja Albert Ehrnroothin omistama teollinen perheyhtiö Virala. VAC:n tavoitteena on ollut hankkia yhtiö, jolla on hyvä kasvu- ja kannattavuuspotentiaali sekä vahvat siteet Suomeen, ja tuottaa merkittävää tuottoa osakkeenomistajilleen sekä luoda pitkäaikaista arvoa hankitulle yhtiölle.

Kun VAC:n listautuminen tapahtui 29. kesäkuuta, niin ensimmäinen yhteydenotto Purmon kanssa tapahtui VAC:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Ehrnroothin mukaan jo 5. heinäkuuta. Tarkasteltuaan suurta joukkoa mahdollisia yritysostokohteita VAC katsoi Purmo Groupin täyttävän sijoituskriteerit kaikilta osin.

”Me haimme yhtiötä, jolla on vahvat kasvuambitiot, jolle pörssi on oikea paikka olla ja joka saa paljon lisäarvoa VAC:n kassasta ja tästä omistajarakenteesta. Ja haluan vielä korostaa, että erittäin kovat kasvuambitiot globaalilla tasolla”, Alexander Ehrnrooth perusteli VAC:n päätymistä Purmoon.

Vaikka Rettig Group jää edelleen selväksi enemmistöomistajaksi Purmossa, Tomas von Rettig piti aidolle pörssiyhtiölle tärkeänä sitä, että sukuyhtiön omistus laskee alle 50 prosentin jossain vaiheessa.

”Jotta Purmo Groupista tulee pitkällä aikavälillä menestystarina pörssissä, niin on parempi, että kyse ei ole Rettig Groupin tytäryhtiöstä, vaan kyseessä on itsenäinen pörssiyhtiö. Silloin on ajan myötä parempi, että meidän omistus on alle 50 prosenttia. Sille ei ole asetettu mitään aikataulua. Se voi viedä oman aikansa, mutta jossain vaiheessa varmaan päädytään sen tyyppiseen tilanteeseen. Haluan kuitenkin alleviivata sitä, että emme missään nimessä ole tässä luopumassa Purmosta. Pysymme yhtiön pääomistajina ja meillä tulee olemaan jatkossakin merkittävä omistus yhtiössä”, Rettig sanoi.

Yhdistyneen yhtiön toimitusjohtaja tulee olemaan John Peter Leesi ja talousjohtaja Erik Hedin, jotka toimivat tällä hetkellä Purmo Groupin vastaavissa tehtävissä. Tomas von Rettigistä tulee yhdistyneen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Listautumisen odotetaan tukevan lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin erikoistuneen Purmo Groupin strategiaa kasvaa sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Listautuminen tulee lisäämään merkittävästi yhtiön joustavuutta rahoittaa tulevia yritysostoja omalla pääomalla ja/tai velalla sekä ylläpitää optimaalista pääomarakennetta. Strategian toteuttaminen tukee yhtiötä sen päämäärän saavuttamisessa tulla maailmanlaajuisesti johtavaksi kestävien sisäilmaratkaisujen toimittajaksi.

Sulautumisen toteutuminen edellyttää sen hyväksymistä kahden kolmasosan enemmistöllä VAC:n ja Purmo Groupin ylimääräisissä yhtiökokouksissa. VAC:ssa 79,5 prosentin äänivaltaa käyttävät osakkaat ovat jo sitoutuneet äänestämään sulautumisen puolesta yhtiökokouksessa. Sulautumisen toteutuminen edellyttää niin ikään tarvittavien viranomaishyväksyntöjen saamista sekä muiden tavanomaisten ehtojen täyttymistä.

Juttua on päivitetty sulautumisesta järjestetyssä infossa annetuilla kommenteilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Purmosta tulee pörssiyhtiö – ”Yhtiöllä on fantastinen tulevaisuus edessään””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat