Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusala menestyi hienosti vuoden 2021 yrittäjäpalkintojen jaossa – alan yritykset kahmivat neljä palkintoa

Monia rakennusalan yrityksiä palkittiin viikonloppuna, kun Suomen Yrittäjät ja Fennia jakoivat kuluvan vuoden yrittäjäpalkinnot Jyväskylässä.

Lattiapinnoite- ja pumpputasoiteurakoitsija Heikkinen Yhtiöt palkittiin Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla 2021. Kuva: Toomas Heikkinen/Heikkinen Yhtiöt
Kuuntele juttu

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021 jaettiin kaikkiaan neljälle yritykselle, joista kaksi toimii rakentamisen parissa. Toinen näistä kahdesta on E. Hartikainen ja toinen Heikkinen Yhtiöt. Molempien yhtiöiden kotipaikka on Joensuu.

Maanrakennusurakointi ja autokauppa ovat luoneet E. Hartikaiselle tukevan kivijalan. Yrityksellä on maanrakennusurakoita ympäri Suomea, ja niissä on erikoistuttu kaivostoimintaan. Toinen kivijalka, autoliikkeet puolestaan sijaitsevat Itä-Suomessa ja Kainuussa.

E. Hartikaisen historia ulottuu 1960-luvulle. Ensio Hartikainen aloitti yrittäjänä tehden peltotöitä ja raivaamalla metsäteitä. Rahat olivat koko ajan tiukilla.

”Piti ryhtyä yrittäjäksi, kun en pärjännyt kenenkään muun töissä. Kovalla työllä ja sisulla toiminta pikkuhiljaa laajeni, mutta vaikeaa se oli. Autopuoli tuli mukaan 1980-luvulla, kun muutin Joensuuhun”, Ensio Hartikainen muistelee tiedotteessa.

Nyt 80-vuotias Ensio Hartikainen on edelleen yrityksen hallituksen puheenjohtaja mutta vetäytymässä vähitellen pois vastuutehtävistä.

Hartikainen oy

 • Perustettu: 1965
 • Perustaja: Ensio Hartikainen
 • Toimitusjohtaja: Arto Hartikainen
 • Kotipaikka: Joensuu
 • Työntekijöitä: Noin 700
 • Liikevaihto: 204,4 miljoonaa euroa
 • Liiketulos: 15,6 miljoonaa euroa

Jarmo Heikkisen perustaman lattiapinnoite- ja pumpputasoiteurakoitsija Heikkinen Yhtiöiden kädenjälki näkyy ympäri Suomea: lentokentillä, kauppakeskuksissa, yritysten toimitiloissa, urheilutiloissa, uimahalleissa ja sadoissa muissa rakennuksissa.

Kunniakasta yrittäjäuraa tukevat numerot. Heikkinen Yhtiöt on vajaassa 40 vuodessa kasvanut yhden miehen yrityksestä yli 300 henkeä työllistäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi.

Hyppy mattomiehestä ison yrityksen työnantajaksi on iso.

”Minulla ei ollut minkäänlaista aikomusta alkaa työllistää muita. Niin vain tapahtui. Olen joutunut kasvamaan yrityksen mukana, ja turha viisastelu on jäänyt pois. Tämä on pitkälti ihmisten kanssa tekemistä, mikä vaatii kommunikointia ja läsnäoloa. Muuten olen se sama Jarmo kuin olin vuonna 1985”, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen arvioi.

Heikkinen Yhtiöt on kasvanut myös lukuisilla yritysostoilla, joista viimeisin, LTU Groupin maalausliiketoiminnan hankinta, tapahtui viime viikolla. Yrityskauppojen tavoitteena on saada lisää ammattitaitoa ja kasvattaa markkina-aluetta.

Heikkinen Yhtiöt oy

 • Perustettu: 1985
 • Perustaja ja toimitusjohtaja: Jarmo Heikkinen
 • Kotipaikka: Joensuu
 • Työntekijöitä: Noin 330
 • Liikevaihto: 66,9 miljoonaa euroa
 • Liiketulos: 3,9 miljoonaa euroa

Lisäksi Nuori Yrittäjä 2021 -palkinnon sai Järki-Saneerauksen Eerik Säkkinen. Järki-Saneeraus on Eerik Säkkisen perustama kattoremontteja tekevä ja kattotarvikepaketteja myyvä yritys. Se on perustettu vuonna 2013, ja yritys toimii Kormun kylässä Lopella.

Säkkinen aloitti yksinyrittäjänä, mutta palkkasi ensimmäisen työntekijän jo parin kuukauden kuluttua. Järki-Saneeraus onkin ollut alusta asti voimakkaalla mutta kannattavalla kasvu-uralla. Maksuvalmius on hyvä, ja oman pääoman tuotto on korkea.

Yritys panostaa kierrätykseen: nosturi kiertää kaikki työmaat ja kerää pellit, puut ja sekajätteet kyytiin. Asentajat lajittelevat roskat työmaalla. Kierrätys on paitsi vastuullista myös kannattavaa: kattopeltien kierrätyksen hinnalla saadaan katetuksi kahden työntekijän palkka ja siihen käytettävän kaluston kulut.

Raati oli vaikuttunut Järki-Saneerauksen uudenlaisesta toimintamallista, toiminnan ketteryydestä, ongelmanratkaisukyvystä, asenteesta, henkilöstön osaamisesta ja positiivisesta työnantajakuvasta.

Järki Saneeraus on onnistunut tuomaan perinteiselle toimialalle ketterän kokonaisprosessin. Itseohjautuvuuteen perustuva johtaminen ja vastuullisuuteen panostaminen ovat osaltaan tukeneet voimakasta kasvua.

Järki-Saneeraus oy

 • Perustettu 2013
 • Perustaja ja toimitusjohtaja: Eerik Säkkinen
 • Kotipaikka: Loppi
 • Työntekijöitä: 67
 • Liikevaihto 2020: 12,7 miljoonaa euroa

Vuoden nuoren yrittäjän kilpailussa palkittiin myös Vertia. Helsinkiläisten Topi Jokisen ja Heikki Jussilan yritys Vertia tuottaa rakentamisen laadunvarmistus- ja kartoituspalveluita. Yrityksen palvelutarjontaan kuuluvat rakennusten tiiviys- ja kosteusmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset sekä vesivahinkojen kartoitukset ja kuivaukset. Tavoite on parantaa rakentamisen laatua ja siten lisätä terveiden sekä energiatehokkaiden kotien määrää.

Vuonna 2011 perustetun yrityksen toimintatapa on perinteisellä alalla uraauurtava: Vertia kehittää itseohjautuvaa toimintamallia. Yrityksen toimitusjohtajana toimii yksi perustajista, Topi Jokinen, mutta hänellä ei ole päätöksentekovaltaa yli muiden. Yrityksessä ei ole muitakaan esimiehiä. Päätöksentekoon, strategiatyöhön, palkoista päättämiseen ja mahdollisten haasteiden ratkaisemiseen osallistuu koko työyhteisö yrityksessä kehitettyjen toimintamallien tukemana.

Yrityksellä on hyvät kasvumahdollisuudet Suomessa, sillä on toimiva tuoteportfolio laadun mittaamisesta sekä poikkeuksellisen korkea asiakastyytyväisyys.

Vertia oy

 • Perustettu: 2011
 • Perustajat: Topi Jokinen ja Heikki Jussila
 • Kotipaikka: Helsinki
 • Työntekijöitä 2021: 29
 • Liikevaihto 2020: 2,5 miljoonaa euroa

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusala menestyi hienosti vuoden 2021 yrittäjäpalkintojen jaossa – alan yritykset kahmivat neljä palkintoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat