Kokeile kuukausi maksutta

Kiina rajoittaa erittäin korkeiden pilvenpiirtäjien rakentamista, sillä niitä pidetään turhamaisina

Aiemmin tänä vuonna maassa kiellettiin rumina pidetyt rakennukset. Kiina kritisoi paikallisia toimijoita pakkomielteestä rakentaa silmiinpistäviä rakennuksia.

Kiina rajoittaa erittäin korkeiden pilvenpiirtäjien rakentamista pienissä kaupungeissa, uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradioyhtiö BBC kertovat. Erittäin korkeita pilvenpiirtäjiä pidetään turhamaisina hankkeina.

Ilman erityislupaa alle kolmen miljoonan asukkaan kiinalaiskaupungit eivät saa rakentaa yli 150 metrin korkuisia pilvenpiirtäjiä. Tätä suuremmissa kaupungeissa rajoitus koskee yli 250 metrin korkuisia rakennuksia. Rajoitusten rikkomisesta seuraa rangaistuksia.

Vaikka korkeuksiin ulottuvat rakennukset käyttävät tehokkaasti maata, ollaan Kiinassa nyt huolestuttu siitä, että niitä rakennetaan ilman, että otetaan riittävästi huomioon käytännöllisyyttä ja turvallisuutta.

BBC avaa rajoitusten taustoja toteamalla, että vaikka pilvenpiirtäjiä voidaan tarvita ruuhkaisissa kaupungeissa, kuten Shanghaissa ja Shenzhenissä, muissa kaupungeissa ei ole pulaa maasta. Tämä vuoksi katsotaan, että pienempiin kaupunkeihin niitä on rakennettu enimmäkseen turhamaisuuden takia.

Kiina on ylipäätään yrittänyt puuttua turhamaisina pidettyihin hankkeisiin, ja se kritisoi paikallisia toimijoita pakkomielteestä rakentaa silmiinpistäviä rakennuksia.

Aiemmin tänä vuonna maassa kiellettiin rumina pidetyt rakennukset, BBC kertoo.

”Olemme siinä pisteessä, missä ihmiset ovat liian halukkaita ja harkitsemattomia tuottamaan jotakin, joka oikeasti jäisi historian kirjoihin. Jokaisesta rakennuksesta pyritään tekemään maamerkki, ja kaupunkisuunnittelijat yrittävät saavuttaa tämän tavoitteen menemällä äärimmäisyyksiin uutuudessa ja outoudessa”, apulaispäällikkö Zhang Shangwu Tongjin yliopiston arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun laitokselta sanoi aiemmin South China Morning Postille.

Kiinassa on joitakin maailman korkeimpiin lukeutuvia rakennuksia, esimerkiksi 632-metrinen Shanghai Tower ja 599-metrinen Ping An finanssikeskus Shenzhenissä.

Toukokuussa yli 300 metrin korkuinen pilvenpiirtäjä Shenzhenissä huojui näyttävästi. Huojuvasta rakennuksesta ei löydetty vikaa, vaan huojunnan kerrottiin johtuneen tuulesta, metron tärinästä ja lämmöstä.

Tapauksen jälkeen Kiina ilmoitti yli 500 metrin korkuisten rakennusten rakennuskiellosta.

Korkeutta rajoittavien sääntöjen lisäksi kaupunkien on myös tiukasti valvottava pilvenpiirtäjien rakentamista muun muassa ekologisesti herkille alueille. Paikallishallintojen on myös tarkastettava jo olemassa olevat erittäin korkeat rakennukset perin pohjin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiina rajoittaa erittäin korkeiden pilvenpiirtäjien rakentamista, sillä niitä pidetään turhamaisina”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat