Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto kasvoi syyskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 syyskuussa 7,4 prosenttia vuoden 2020 syyskuusta. Vuosimuutos on ollut kasvussa joka kuukausi huhtikuusta asti.

Kuva: Heikki Westergård
Kuuntele juttu

Kun verrataan kuukautta aiempaan, rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi ennakkotietojen mukaan vuoden 2021 syyskuussa 0,4 prosenttia elokuuhun verrattuna. Elokuussa liikevaihto kasvoi 0,8 prosenttia, kun taas heinäkuussa liikevaihto laski 0,2 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja ne julkaistaan kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto kasvoi syyskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat