Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin purkuvimma jatkuu – Nyt halutaan purkaa 35 vuotta vanha kauppakeskus Oulunkylässä

Oulunkylän keskustan uudistuksessa on tarkoitus rakentaa uutta kauppakeskuksen ja lähipuiston päälle.

Nyt kommentoitavana olevissa suunnitelmissa Ogelin ostoskeskus purettaisiin. Kuva ostoskeskuksesta on kesäkuulta 2020. Kuva: Lilli Korhonen / HS

Suunnitelman mukaan vuonna 1987 rakennettu kauppakeskus Ogeli purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin muun muassa asuntoja, liiketiloja ja kirjasto.

Suunnitelmissa ehdotetaan, että osittain myös Oulunkylän keskustan viheralueiden päälle rakennettaisiin. Tämä on herättänyt huolta suunnitelmaluonnoksen kommentoijissa ja Facebookin Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä.

Kaupungin mukaan rakentaminen pienentäisi Oulunkylän puistoalueita, mutta toisi alueelle lisää asukkaita ja paremmat palvelut.

Kommentoitavana on kaksi ehdotusta, joissa keskusta-alueelle rakennettaisiin asuntojen ja liiketilojen lisäksi nykyistä suurempi terveys- ja hyvinvointikeskus sekä uudet tilat kirjastolle, nuorisopalveluille ja työväenopistolle.

Suunnitelmissa rakennettaisiin Mäkitorpan leikkipuiston alueelle perhekeskus sekä terveys- ja hyvinvointikeskus, tai vaihtoehtoisesti asuntoja ja liiketiloja. Rakennukset tulisivat osittain leikkipuiston hiekkakentän päälle. Myös Tapio Rautavaaran puiston tilalle ehdotetaan asuntoja ja liiketiloja.

Kaupungin mukaan hiljattain rakennettu leikkipuisto säilyisi rakentamisesta huolimatta. Lisäksi vanhan aseman eteen suunnitellaan aukiota.

Aloite alueen kehittämiseen lähti Ogelin liikekeskuksen tarpeesta uudistaa tilansa. Myös Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessa, että haluaa kehittää Oulunkylän keskustaa aiempaa tiiviimmäksi ja monipuolisemmaksi.

Helsingissä puretaan nyt kohtalaisen nuoriakin rakennuksia.

Hiukan yli 30-vuotias Ogeli ei ole ainoa kauppakeskus purettavien listalla, sillä myös esimerkiksi Puotilan 60-luvun ostoskeskus aiotaan purkaa.

Rakennusten purkaminen ja uudelleen rakentaminen ei ole kestävää, sillä prosessi tuottaa merkittäviä hiilipäästöjä. Toisaalta purkuvimmaa on kritisoitu myös siitä, että samalla menetetään aikakaudelle tyypillisiä rakennuksia, joita saatettaisiin myöhemmin pitää arvokkaina.

Melko uusien rakennusten purkamista ovat aiemmin arvostelleet monet arkkitehdit.

Nyt nähtävillä olevat suunnitelmat on tehnyt kaupunkikehityksen ja kaavamuutosprosessien asiantuntijayritys Kulmakivi, joka hakee kehittämisvarausta Oulunkylän keskusta-alueelle.

Oulunkylä muuttuu lähitulevaisuudessa yhä merkittävämmäksi liikenteen solmukohdaksi kun Raide-Jokeri aloittaa liikennöintinsä Espoon ja Itäkeskuksen välillä.

Ehdotukset ovat nähtävillä Kerrokantasi -sivustolla, ja niitä voi kommentoida 28. marraskuuta asti. Kaupungin tavoitteena on käynnistää uuden asemakaavan mukainen uudistus 2024– 2025.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingin purkuvimma jatkuu – Nyt halutaan purkaa 35 vuotta vanha kauppakeskus Oulunkylässä”

  1. Kun väki kerran haluaa muuttaa kasvukeskuksiin ja sen seurauksena nämä kasvavat, lienee loogista, että kaupunkien on kehityttävä, myös rakennuskannan osalta. Kaupunkikehitys taitaa mennä peruutusvaihteelle, jos lähtökohta on, että olemassaolevaa rakennuskantaa ei saisi purkaa tehokkaamman tieltä. En silti tarkoita, että rakennustaiteen helmiä pitäisi laittaa matalaksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat