Kylmä kyselytulos: Ulkomaalaistaustaisia syrjitään vuokra-asuntomarkkinoilla

Lain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, alkuperän, kansalaisuuden tai kielen perusteella. Yli puolet vuokranantajakyselyn vastaajista kuitenkin katsoi, että ulkomaalaistausta vaikuttaa negatiivisesti vuokralaisvalintaan.

Ulkomaalaistaustaiset ovat yksityisillä vuokralaismarkkinoilla muita heikommilla paitsi taustansa myös kielitaitonsa ja taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Monihelin, Sininauhasäätiön, VVA:n ja Suomen Vuokranantajien tuoreen kyselyn mukaan ulkomaalaistaustaiset kohtaavat vuokramarkkinoilla syrjintää. He ovat yksityisillä vuokralaismarkkinoilla muita heikommilla paitsi taustansa myös kielitaitonsa ja taloudellisen tilanteensa vuoksi.

Suomeen muualta muuttaneiden asunnottomuus on ollut suhteellisesti katsottuna suurta jo kymmenen vuoden ajan. Kyselyn perusteella yksi syy näyttäisi olevan syrjintä ja ennakkoluulot, jotka vaikuttavat maahanmuuttajataustaisten mahdollisuuksiin saada vuokra-asuntoa.

Lain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, alkuperän, kansalaisuuden tai kielen perusteella. Yli puolet kyselyn vastaajista kuitenkin katsoi, että ulkomaalaistaustaisen asunnonhakijan kohdalla alkuperä vaikuttaa negatiivisesti vuokralaisvalintaan. Liki kolmannes puolestaan katsoi, että jos hakijan äidinkieli ei ole suomi, se vaikuttaa vähintään jokseenkin negatiivisesti vuokralaisvalintaan.

Kyselyyn vastasi 364 yksityistä vuokranantajaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kylmä kyselytulos: Ulkomaalaistaustaisia syrjitään vuokra-asuntomarkkinoilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat