Kokeile kuukausi maksutta

Tilastokeskuksen ennakkotiedot: Rakentamisen liikevaihto kasvoi joulukuussa yli 9 prosenttia

Kuluvan vuoden marraskuuhun nähden liikevaihdot näyttäisivät kuitenkin joulukuussa laskeneen 0,7 prosenttia. Marraskussa liikevaihto kasvoi 1,1 prosenttia ja lokakuussa 0,5 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Rakennusala oli hyvässä vauhdissa myös vuoden 2021 lopulla, vaikka tahti joulukuussa hieman hiipuikin marraskuuhun nähden.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 joulukuussa 9,2 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta.

Kuluvan vuoden marraskuuhun nähden liikevaihdot näyttäisivät kuitenkin joulukuussa laskeneen 0,7 prosenttia. Marraskussa liikevaihto kasvoi 1,1 prosenttia ja lokakuussa 0,5 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät ja niissä huomioidaan kuukausien pituudet ja juhlapäivät. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jolloin kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja ne julkaistaan kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tilastokeskuksen ennakkotiedot: Rakentamisen liikevaihto kasvoi joulukuussa yli 9 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat