Kokeile kuukausi maksutta

Maailman käytetyin rakennusmateriaali on paha ilmastopulma – Vihreän betonin resepti voi löytyä teollisuuden jätevirroista

Ukrainan Mariupoliin ja Kiovaan nousi ilman sementtiä rakennettuja taloja jo 1950-luvulla. Terästeollisuuden masuunikuonasta tehty geopolymeeri kehitettiin sementtipulan takia. Sama tekniikka torjuu nyt ilmastonmuutosta.

Geopolymeeribetoni valmistetaan kuten tavallinen betoni. Resepti täytyy kuitenkin kehittää jokaiselle teollisuuden sivuvirralle erikseen, koska niiden aineet vaihtelevat. Kuva: Oulun yliopisto

Betoni vaikuttaa harmittomalta luonnontuotteelta.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Maailman käytetyin rakennusmateriaali on paha ilmastopulma – Vihreän betonin resepti voi löytyä teollisuuden jätevirroista”

  1. Kiitokset toimittajalle. Hyvä juttu ajankohtaisesta aiheesta.

    Betonia tosiaan käytetään rakentamisessa paljon, mikä käy jutusta hyvin ilmi. Juuri siksi ratkaisujen rakentamisen päästöjen vähentämiseksi on löydyttävä betonin päästöjen leikkaamisesta, sillä korvaavia materiaaleja ei todellisuudessa ole tarjolla. Maailmassa tuotetaan sahatavaraa vain noin 5 % ja terästä vain noin 2 % käytetyn betonin määrästä, ja kummallekin näistä ”korvaavista” tuotteista on monia muitakin merkittäviä käyttökohteita kuin rakentaminen.

    Mitä tulee teräksen rooliin betonirakentamisen päästöjen kasvattamisessa, tästä syntyy ehkä hieman virheellinen käsitys. Tärkeimmissä tuoteryhmissä eli sandwich-elementeissä ja ontelolaatoissa teräksen osuus näiden tuotteiden päästöistä on molemmissa vain 4 %.

Viimeisimmät näkökulmat