Kokeile kuukausi maksutta

Yleishyödylliset asuntoyhtiöt taistelevat käyttöasteiden kanssa – ”Etenkin kasvukeskusten ulkopuolella on tehty paljon töitä tyhjäkäytön vähentämiseksi”

Yleishyödylliset vuokra- ja asumisoikeusyhtiöt pääsivät viime vuonna keskimäärin korkeisiin käyttöasteisiin.

Muun muassa Helsingin vuokrataloyhtiö Hekan tuotantoa rahoitetaan korkotukilainoituksella.

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajien Kova ry:n jäsenten vuokra-asuntokannan taloudellinen käyttöaste vuonna 2021 oli 96 prosenttia, ja asumisoikeusasuntojen taloudellinen käyttöaste oli vastaavasti 95 prosenttia. Luvut on painotettu jäsenten asuntokannan asuntomäärillä, vaihteluvälin ollessa 76-100 prosenttia.

Asukasluvultaan vähenevissä kunnissa vuokrataloasuntojen kysyntä on laskenut ja myös asuntojen käyttöasteet ovat alentuneet. Tällä on ollut seurauksia myös vuokrataloyhtiöiden kykyyn toteuttaa vuosi- ja peruskorjauksia kiinteistökannassaan, millä voi puolestaan olla vaikutuksia asuntojen houkuttelevuuteen ja uusien vuokralaisten saamiseen.

Vuokria korottamalla pystyttäisiin vastaamaan esiin tulleisiin haasteisiin, mutta vuokrien korotuksilla olisi mahdollisesti vaikutusta myös taloudellisen käyttöasteen pienenemiseen, kun asukkaat mahdollisesti etsisivät matalamman vuokratason asuntoa. Omakustannusperiaatteella toimivien vuokrataloyhtiöiden taloudellisen käyttöasteen täytyisi Kova ry:n mukaan olla pysyvästi vähintään 90 prosenttia, jotta niiden olisi mahdollista ylläpitää kiinteistökantaansa omakustannusperiaatteella myös vastaisuudessa.

Väestöltään vähenevillä alueilla osa Ara-vuokrataloyhtiöiden asunnoista on tyhjiä. Vuokralaiset joutuvat näin ollen maksamaan vuokrissaan myös mahdollisesta asuntojen tyhjäkäytöstä.

”Kova ry:n jäsenyhteisöissä, etenkin kasvukeskusten ulkopuolella, on tehty paljon töitä asuntojen tyhjäkäytön vähentämiseksi. Asuntoja on myyty ja myös huonokuntoisia kohteita purettu. Etenkin tyhjien asuntojen purkaminen tervehdyttää paikallisia asuntomarkkinoita, kun asuntojen yleinen tarjonta vähenee. Onkin tärkeää, että vähintään nykyisen tasoiset valtion tervehdyttämistoimet, eli purkuakordit ja -avustukset säilyvät myös ensi hallituskaudella, jotta tyhjien Ara-asuntojen määrää saadaan edelleen pienennettyä”, sanoo Kova ry:n toimitusjohtaja Jouni Parkkonen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yleishyödylliset asuntoyhtiöt taistelevat käyttöasteiden kanssa – ”Etenkin kasvukeskusten ulkopuolella on tehty paljon töitä tyhjäkäytön vähentämiseksi””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat