Kokeile kuukausi maksutta

Hekan asukasaktiivit kritisoivat asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien puutetta

Helsingin kaupungin asunnot oy:n eli Hekan asukasaktiivit kokevat asukkaiden päätösvallan ja vaikutusmahdollisuudet riittämättömiksi.

Kaupungin Heka-talo Katajanokalla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Asukasaktiivien kokemus on, että talotoimikunnilta pyydetään lausuntoa muodon vuoksi, mutta asukkaiden näkemyksiä ei kuitenkaan oteta huomioon, vaan asiat on päätetty jo etukäteen. Parhaiten toimivaksi vuokralaisdemokratian osa-alueeksi koetaan asumisviihtyvyyteen vaikuttaminen. Talojen kunnossapitoon ja hoitoon vaikuttaminen koetaan selvästi heikommin toteutuvaksi vuokralaisdemokratian tehtäväksi.

Nämä seikat ilmenevät kaupunginvaltuuston alaisen tarkastuslautakunnan vuoden 2021 arviointikertomuksesta. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista.

Tarkastuslautakunta havaitsi myös, että Heka ei tällä hetkellä kaikilta osin noudata voimassa olevaa yhteishallintolakia. Käytännössä talotoimikunnilla ei ole yhteishallintolain mukaista oikeutta päättää järjestyssäännöistä eikä yhteisten autopaikkojen, saunojen, pesutupien ja vastaavien tilojen vuokraus- ja jakamisperiaatteista. Heka perustelee poikkeamista laista sillä, että isossa yhtiössä on yhdenvertaisuuden turvaamiseksi oltava samanlaiset säännöt ja perusteet eri taloissa. Yhteishallintolain uudistus on käynnissä ja siihen liittyen lautakunta suositteli, että Hekan vuokralaisdemokratiasääntö päivitetään lain mukaiseksi yhteishallintolain uudistamisen jälkeen.

Positiivisena huomiona lautakunta toi esiin, että Heka soveltaa vuokralaisdemokratiaa laajemmin kuin laki edellyttäisi: Asukastoimintaan myönnetään määrärahoja, ja asukkailla on mahdollisuus nimetä asukkaiden edustaja vuokranmääritysyksikön talojen merkittävien korjausten suunnitteluun. Lisäksi Heka maksaa kokouspalkkioita vuokralaisdemokratiaelinten jäsenille talotoimikunnan tasolta lähtien.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hekan asukasaktiivit kritisoivat asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien puutetta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat