Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto kasvoi reippaasti kesäkuussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten liikevaihto kasvoi kesäkuussa 2022 huomattavasti viime vuoden vastaavasta ajasta ja myös inflaatiosta siivottu myynnin määrä kasvoi.

Kustannusten nousu on ollut erityisen voimakasta maarakentamisessa. Sen vuoksi liikevaihdon ja myynnin määrän muutoksissa erot ovat niin suuret. Kuva: Seppo Mölsä
Kuuntele juttu

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi kesäkuussa 12,2 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Kustannusinflaatio on ollut rajua viimeisen 12 kuukauden aikana, mutta myös myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi 4,6 prosenttia.

Rakentamisen alatoimialoista talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi kesäkuussa 19,5 prosenttia ja myynnin määrä 13,4 prosenttia viime vuoden vertailujaksoon verrattuna. Samaan aikaan erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi 11,0 prosenttia ja myynnin määrä 5,3 prosenttia.

Sen sijaan maa- ja vesirakentamisessa sekä liikevaihto että myynnin määrä laskivat kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski 3,4 prosenttia ja myynnin määrä 18,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Yhtenä selittävänä tekijänä on, että kesäkuussa 2021 maa- ja vesirakentamisen liikevaihto ja myynnin määrä olivat tavanomaista korkeammalla tasolla. Myynnin määrän liikevaihtoa huomattavasti heikomman kehityksen yhtenä selittäjänä on maarakennusalan hintojen tavanomaista suurempi nousu kesäkuussa.

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi kesäkuussa 0,9 prosenttia toukokuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä kasvoi kesäkuussa 0,2 prosenttia toukokuusta. Kausitasoituksella tarkoitetaan kausivaihtelun estimoimista ja sen vaikutuksen poistamista aikasarjasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto kasvoi reippaasti kesäkuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat