Kokeile kuukausi maksutta

Saagatalot lopetti toimintansa

Oulun alueella toimiva Saagatalot on lopettanut pientaloliiketoimintansa kesäkuun lopussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kaleva.

Yhtiö menetti oman pääomansa kesäkuun aikana ja tästä tehtiin asianmukainen ilmoitus kaupparekisteriin. Liiketoiminnan lopettamisen syy oli yhtiön vaikea taloudellinen tilanne.

Yhtiön omistajayrittäjä Janne Niemisen mukaan keskeisin syy pientaloliiketoiminnan lopettamiseen oli rakennuskustannusten merkittävä nousu viimeisen vuoden aikana.

”Pientalopuolella eniten vaikutti kahden vuoden aikana vähän vajaa 20 prosentin kustannusten nousu. Vuoden 2021 nousua kertyi noin 15 prosenttia”, Nieminen kertoo Rakennuslehden haastattelussa.

Saagatalojen liiketoimintamallissa talokauppa tehtiin ensin ja sen jälkeen lähdettiin rakennusluvittamaan.

”Talokaupassa hinta sidotaan kiinteäksi. Kun rakennusluvituksessa voi kestää neljä tai pahimmillaan jopa liki 12 kuukautta ja tietysti vasta sitten lähdetään rakentamaan, hinnannousut olivat tähän kuvioon pahin skenaario ja taloudellinen yhtälö hajosi.”

Rakenteilla olevien kohteiden asiakkaiden kanssa neuvottelut on saatu päätökseen hankkeiden loppuunsaattamiseksi. Yhtiössä käydyt muutosneuvottelut (entiset yt-neuvottelu) päättyivät kesäkuun lopussa eikä uusia asiakkaita otettu enää sisään.

Yhtiöllä ei ollut omia tehtaita vaan se osti materiaalit ja elementit eri toimittajilta.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 28,3 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti -7,3 %. Yhtiö teki tilikaudella tappiota 2,2 miljoonaa euroa ja sen tase oli 5 miljoonaa euroa. Yhtiö työllisti 24 henkilöä.

Keväällä 2020 Siklatalot oy irtosi Sikla-konsernista ja jatkoi toimintaa itsenäisenä yhtiönä uudella Saagatalot nimellä. Yhtiö markkinoi olevansa yksi Suomen suurimmista pientalotoimittaja Oulun seudulla, Pirkanmaalla sekä Uudellamaalla ja tarjosi yhtiön tietojen mukaan markkinoiden laajinta täysvalmista talotoimitusta.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Saagatalot lopetti toimintansa”

  1. Olisi mukava kuulla jatkotarinalle tälle, että:
    – miten ja kenen toimesta keskeneräiset kohteet saatetaan loppuun?
    – kuinka monta keskeneräistä kohdetta jäi tekemättä?
    – kuinka monta kohdetta Siklatalot Oy / Saagatalot Oy ehti rakentaa luovutusvalmiuteen viimevuosina?
    – miten Siklatalot Oy:n / Saagatalot Oy:n rakentamien talonyhtiöiden ja asuintalojen osalta hoituvat 2-vuotis- ja 10-vuotistakuut? (vakuusrahoilla ja loput omaan piikkiin?)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat