Kokeile kuukausi maksutta

Teknologiateollisuus: Taantuma väijyy jo nurkan takana

Kone- ja metallituoteteollisuuden vientitilaukset ovat laskeneet selvästi ja tarjouspyyntöjen saldoluku on heikentynyt neljä perättäistä vuosineljännestä.

Suomalaisen teknologiateollisuuden tilauskanta on vielä vahva ja uudet tilauksetkin plussalla, mutta kysynnän hiipumisesta on saatu jo ensimmäiset signaalit. Tämä käy ilmi Teknologiateollisuus ry:n tuoreesta tilauskanta- ja henkilöstötiedustelusta.

Sen mukaan teknologiateollisuuden saamien uusien tilausten arvo oli huhti−kesäkuussa 10 prosenttia suurempi kuin edellisellä vuosineljänneksellä ja 12 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Tilausten arvoa kasvattivat osaltaan nopeasti kohonneet tuottajahinnat.

Teknologiateollisuuden suurimman toimialan eli kone- ja metallituoteteollisuuden vientitilaukset ovat kuitenkin laskeneet selvästi verrattuna edelliseen vuosineljännekseen ja myös vuodentakaiseen.

Kysynnän hiipumisesta kertoo tarjouspyyntöjen saldoluku, joka oli heinäkuussa +4. Saldoluku on heikentynyt neljä perättäistä vuosineljännestä.

Teknologiateollisuuden tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 2 prosenttia suurempi kuin maaliskuun lopussa ja 8 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 kesäkuussa.

Pitkään jatkunut vahva suhdanne näkyy työllisyydessä. Teknologiateollisuus työllistää nyt Suomessa reilut 336 000 henkilöä, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teknologiateollisuus: Taantuma väijyy jo nurkan takana”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat