Rambollilta tullut Markku Moilanen korvasi lokakuussa 2020 potkut saaneen Kari Kauniskankaan. Asuminen-segmentin johtaja, pitkän linjan yit-läinen Antti Inkilä hoiti vajaa puoli vuotta toimitusjohtajan pestiä ennen kuin Moilanen virallisesti aloitti huhtikuussa 2021.
Eräs käytetyimmistä muutosjohtamisen keinoista on vaihtaa väkeä. Moilanen irtisanoi heti aloitettuaan YIT:n infrarakentamisen vetäjän Harri Kailasalon. Sen jälkeen ovat lähteneet muun muassa henkilöstöjohtaja Pii Raulo, kehitysjohtaja Juhani Nummi ja viimeisimpänä viestintäjohtaja Hanna Malmivaara elokuussa 2022.
Resursseja allokoidaan muutenkin mahdollisimman optimaalisesti. Viime vuonna Suomesta irtisanottiin lähes 200 YIT:n toimihenkilöä. Yhtiö työllistää noin 7 500 henkilöä, joista Suomessa yli 4000. Toimintamallien muuttaminen tuotti yrityksen sisällä kipuilua.
”Ehkä kipuilua on jonkin verran ollut. Isossa kuvassa ei tuska ole ollut ihan valtavaa, koska kaikilla oli tunne, että jotain täytyy tehdä”, Markku Moilanen mainitsee.
”Mutta toki aina kun tehdään uutta organisaatiota ja mietitään mitä nyt tarvitaan ja mihin meillä on varaa, niin siinä on aina jonkin verran kipuilua. Varmaan joillekin oli epämiellyttävää, jos joutui luopumaan jostakin itselleen tärkeästä tai joutui lähtemään yhtiöstä. Tällainen on normaalia muutostilanteissa tapahtuvaa kipuilua.”
”Aloin tutkia, onko meillä oikeita ihmisiä oikeissa paikoissa”
Osaamisen taso YIT:ssä teki silti uuteen toimitusjohtajaan vaikutuksen.
”Vaikka YIT:ssä oli paljon muutettava ja ongelmiakin korjattavana, niin hyvä yhteishenki ja todella kova osaamisen taso on antanut virtaa”, Moilanen mainitsee.
”Lähdin perehtymään yhtiöön ja tapasin johtoryhmäläisiä, hallituksen jäseniä ja muita työntekijöitä. Kävin läpi lukuja ja suunnitelmia.”
Moilanen toteaa päässeensä pala kerrallaan perille siitä, mitä yhtiö tarvitsee.
”Koska edellinen toimitusjohtaja joutui lähtemään, niin odotusarvo itselläni oli, että jotakin muutettavaa yhtiöstä varmaan löytyy. Aloin tutkia, onko meillä oikeita ihmisiä oikeissa paikoissa. Johtaminen on ihmisten kanssa toimimista ja erityisesti minua kiinnosti, miten yhteistyö johtoryhmässä lähtee käyntiin. Aika nopeasti tosiaan vaihdoimme infran vetäjän. Pyysin Antti Inkilää tekemään firmalle yhden ison palveluksen ja vetämään infraa, kunnes saadaan uusi vetäjä siihen haettua.”
Infran johtajaksi löytyi Pasi Tolppanen.
YIT on hakenut selkeyttä tekemiseensä uudella toimintamallilla
Moilanen kertoo haluavansa, että jokainen johtoryhmäläinen on oman alueensa huippuammattilainen.
”Kun kaikki johtoryhmässä ovat kovan luokan tekijöitä, se luo luontaisesti keskinäistä luottamusta toisiimme. Jory on yhteispeliä. Keskustelemme paljon ja päätämme asiat yhdessä. Jokaisen pitää rehellisesti sanoa mitä ajattelee ja pitää uskaltaa olla eri mieltä. Haluan, että johtoryhmässä minullekin uskalletaan sanoa ei. On oltava myös hauskaa tehdä yhdessä hommia. Sekin on tärkeää.”
Pörssiyhtiö YIT on hakenut selkeyttä tekemiseensä uudella toimintamallilla. Nyt YIT keskittyy ydinhankkeisiinsa aiempaa paremman kannattavuuden ja vakaan kassavirran tuottamiseksi.
Laajenemista haetaan kasvavista kaupungeista Suomesta, Puolasta, Tšekistä ja Slovakiasta. YIT on tehnyt viime aikoina useita tonttihankintoja ulkomailta.
Asumisen liiketoimintaan panostava YIT sai keväällä myytyä Venäjän liiketoimintansa.
”Myyntioperaation loppuun saattaminen kesti odotettua kauemmin, parisen kuukautta, mutta se hoitui lopulta erittäin hyvin. Ostaja ei ole kertaakaan palannut sopimukseen”, Moilanen toteaa.
YIT vetäytyi Helsingin Pasilaan suunnitellusta valtavasta Trigoni-tornitalohankkeesta. Ruksit vedettiin myös Garden Helsinki -monitoimiareenan omistajuuden päälle.
Lue lisää YIT:n luopumisesta Garden Helsingin omistajuudesta
Projekteihin siis lähdetään hyvin harkitusti, jos sittenkään.
”Suurten projektien hallinta on jo sinänsä hyvin vaikeaa. YIT:ssä on aiemmin otettu paljon riskejä, haukattu aika isoja paloja”, Moilanen sanoo.
”Projektien seurantavälineet eivät olleet aiemmin riittävän hyvällä tasolla. Toimintakulttuurissakin oli parannettavaa, erityisesti projektien läpinäkyvyyden ja ennustettavuuden osalta. Olemme nyt tehneet korjaavia toimenpiteitä.”
Yleinen taloustilanne on relevantti riski YIT:lle
Tammi-kesäkuun liikevaihto oli 1 063 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin se oli oli 1 247 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto kasvoi 47 miljoonaan euroon viime vuoden 39 miljoonasta eurosta. Konsernin jatkuvien liiketoimintojen oikaistun liikevoiton YIT arvioi nousevan viime vuotta korkeammaksi.
Yleinen taloustilanne on Moilasen mukaan relevantti riski YIT:lle.
”Niin se on muillekin yhtiöille. Muita riskejä en kovinkaan paljon näe. Osaavan työvoiman pitäminen ja saaminen on YIT:lle tärkeää.”
YIT on ollut pitkään rakennusalan teekkareiden suosituin harjoittelu- ja työpaikka. Toimitusjohtajan toive on, että tilanne olisi jatkossakin sama.
Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa
2 vastausta artikkeliin “YIT:ssä on ollut turbulenssia Markku Moilasen tulon jälkeen – ”Kipuiluakin on ollut””
Raksaihmiset ovat tottuneet saamaan lopputilejä ja etsimään uusia töitä. Kipuilua esiintyy enemmänkin konsultti- ja tietoliikennealoilla.
Markku on kova puhumaan jaskaa. Kaikki käytännön osaajat on pistetty firmasta pihalle ja nykyisen konsulttihenkisen johtoportaan käsittelyssä suunta on kohti Lemminkäisen kohtaloa.