Kokeile kuukausi maksutta

Rambollin Maija Jokelan filosofiana on luottaa ihmisiin – ”Irtisanominen tai yt-neuvotteluiden vetäminen on ollut aina todella vaikeaa”

Rambollin toimitusjohtaja Maija Jokela myöntää, että yhtiössä tehdyt organisaatiouudistukset eivät ole miellyttäneet kaikkia.

Syksyllä 2021 toimitusjohtajana aloittanut Maija Jokela on saanut hyvää tulosta aikaan Rambollissa. Kuva: Sanna Liimatainen

Rambollin organisaatiota on uudistettu erityisesti Kiinteistöt ja rakentaminen -toimialalla, jonka johtajana Annina Peisa aloitti työnsä viime vuoden elokuussa. Hänet tunnetaan sekä monipuolisesta rakennusalan kokemuksesta että muutosjohtamisesta. Jokela puolestaan aloitti yhtiön toimitusjohtajana syyskuussa 2021.

”Toimialan organisaatiota on virtaviivaistettu. Osa pesteistä on hävinnyt ja yksiköitä on yhdistetty tai rakennettu kokonaan uusia. Se tarkoittaa luonnollisesti uusia mahdollisuuksia. Joku on myös voinut todeta, että tämä ei ole enää minulle kiinnostavaa. Se on iso muutos”, Jokela sanoo.

Hänen mukaansa päällikkötasoisten ihmisten siirtymisessä uusiin tehtäviin oman talon ulkopuolelle ei ole mitään poikkeuksellista. Ensisijaisesti uudet rekrytoinnit on tehty Rambollin sisältä. Niihinkin pesteihin, joihin on haettu ulkopuolisia, on saatu hyviä kandidaatteja.

Uusi johtaja tuo muutosta

Muutama viikko sitten Ramboll ilmoitti rekrytoineensa uuden liiketoiminnan kehitysjohtajan Jussi Erälahden. Hänen johdollaan Ramboll laittaa lisäkierroksia projektitoiminnan ja -hallinnan kehittämiseen. Jokelalla on alusta lähtien ollut selkeää, millaista johtajuutta hän haluaa edustaa ja millainen on moderni organisaatio. On luontevaa, että uuden johtajan myötä myös yrityskulttuuriin syntyy muutosta.

”Kehityksen ytimessä on ollut se, mitä palvelua ja osaamista me tarvitsemme ja sen mukaan olemme virittäneet organisaatiomme. Kehitystyössä haluamme hyödyntää vielä paremmin yhtiön kansainvälisen verkoston, että saamme Rambollin kansainvälisiä kehitysaihioita ja osaamista myös Suomeen. Olemme miettineet kehitystä ja prosessejamme aivan uudella tavalla ja sen kautta niin johtajuus kuin kehittäminenkin on muuttunut.”

Nyt yhtiöllä on strategiassaan kestävä kehitys ja neljä teemaa, joille on markkinoilla kysyntää.

”Perussuunnittelunkin pitää kuitenkin olla tosi hyvää ja laadukasta ihan suunnittelutyökaluista lähtien. Puhumme paljon siitä millainen yhteistyö projekteissa pitää olla ja miten parhaiten ymmärrämme eri osapuolia. Esimerkiksi Jussi tuo tähän paljon hyvää kokemusta ja allianssiosaamista.”

Jokela on toiminut koko työuransa rakennusalan konsultoinnissa ja johtanut suuria hankkeita ja asiantuntijatiimejä. Ennen Rambollia Jokela teki yli 20-vuotisen nousujohteisen uran Swecon palveluksessa.

”Jokainen on ammattilainen”

Jokelan johtamisfilosofia on muokkautunut uran varrella. Hän haluaa luottaa ihmisiin ja valtuuttaa ihmisiä toimimaan itse.

”Niin sen pitääkin olla asiantuntijaorganisaatiossa. Jokainen on ammattilainen ja osaa itse arvioida miten tehdä työtään. Katson asioita siis tavoitteenasetannan ja valtuutuksen kautta. Esihenkilöthän ovat tietysti isossa roolissa. Ei työtä enää ohjata vaan esimerkiksi asiantuntijatyössä pitää luotsata oikeaan suuntaan ja tukea. Paljon puhutaan palvelevasta johtamisestakin, mutta minun on vaikea nähdä valtavia hierarkioita organisaatiossamme.”

Jokelan johtamisfilosofiaa kuvaa tänä talvena yhtiöissä käynnissä oleva pilotti, jossa esihenkilöille tarjotaan matalan kynnyksen keskustelu- ja ohjausapua. Esihenkilöt saavat kolme kertaa yksilöohjausta Karoliina Lehmusvirralta, joka on psykologian maisteriopintojen johdosta opintovapaalla oleva yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtaja.

”Tämä on ollut todella suosittua ja palaute on ollut todella positiivista. Tässä yhdistyy psykologiopintoja ja ymmärrystä bisneksestä. Tämän tyyppinen valmennus tai sparraus on todella merkityksellistä. Usein johtajalla voi olla dilemmoja esimerkiksi tiimin johtamiseen, mutta myös oman työn hallintaan ja oman roolin löytämiseen.”

”Me olemme ihmislähtöinen organisaatio. Kaikki perustuu työntekijöidemme osaamiseen ja siihen, että ihmisillä on hyvä olla töissä ja pääsee kehittymään. Meidän pitää luoda se mahdollisuus, että pääsee toteuttamaan osaamistaan.”

Paljon luottamustoimia

Jokela on ollut näkyvä hahmo myös eri luottamustoimissaan. Hän on edennyt rohkeasti urallaan ja vaihtanut tehtäviä.

Lue lisää:  Maija Jokela valittiin ensin NCC:lle mutta meneekin Rambolliin – ”Elämä yllätti”, Jokela sanoo

”Olen ottanut uusia juttua vastaan mielelläni. Usein ne ovat olleet esimerkiksi työpaikoilla sellaisia, joista kysytään: Kuka ottaa. Ja olen vastannut: Minä voin. Aina en ole tajunnut mihin olen lähtenyt, mutta aina olen oppinut uutta. Minulle voi ehkä käydä helposti niin, että jos joku asia on liian tuttu ja helppo, sitten syntyy levoton olo.”

RILin hallituksessa Jokela oli jo reilut kymmenen vuotta sitten. Nyt vuorossa on suunnittelu- ja konsulttitoimistojen etujärjestö Skolin hallituksen puheenjohtajuus ja Teknologiateollisuus ry:n hallituksen jäsenyys.

Lue lisää: Maija Jokela valittiin Skolin puheenjohtajaksi – ”Taloudellisesti epävarmoina aikoinakin meidän täytyy uskaltaa ehdottaa uutta asiakkaillemme”

”Siellä tulee uusia ideoita. Olin Skolissa neljä vuotta hallituksen jäsenenä ja nyt puheenjohtajana tämän vuoden alusta lähtien. Näissä toimissa voi miettiä alan kehittämistä eri näkökulmasta ja esimerkiksi miten suunnittelun kädenjälkeä voidaan korostaa aiempaa enemmän ja miten voimme yhdistää voimiamme. Uudet ideat ja keskustelut uusien ihmisten kanssa, joita ei muuten tapaisi, ovat todella avartavia.”

Jokelalla ei ole koskaan ollut varsinaista urasuunnitelmaa.

”Minulla ei ole ollut koskaan mitään viiden vuoden suunnitelmia, mutta totta kai minä haluan onnistua ja ratkoa haasteita. Liian helppo voi olla tylsää. Projekteissa tulee aina esiin tilanteita, joita pitää ratkaista. Joskus ehkä sitten toimitusjohtajana pitää olla kärsivällisempi kuin mitä luontaisesti olisin, sillä olen perusluonteeltani nopea, mutta aina se on tietynlaista tasapainoilua. Kuuntelen muita yhä tarkemmin, koska silloin oppii.

Lue lisää: Rambollin tuore toimitusjohtaja Maija Jokela: ”Kovissa paikoissa oppii eniten”

Irtisanominen ei ole helppoa

Jokela on aika usein ollut tilanteissa, joissa hän on ollut nuorin.

”On ollut silloin helppo sanoa, että en tiedä, voitteko auttaa. Nykyäänkin se tulee helposti, että nyt en tiedä, voitteko auttaa minua ymmärtämään.”

Työuran vaikeimmat paikat liittyvät henkilöihin liittyviin asioihin.

”Irtisanominen tai yt-neuvotteluiden vetäminen on ollut aina todella vaikeaa, koska tiedostaa minkälaisia vaikutuksia sillä voi olla ihmisten elämään laajemminkin. Toisaalta se kuuluu siihen rooliin, johon minut on pestattu.”

Paineensietokykyä helpottaa Jokelan nopeus.

”Totta kai minä stressaan, erityisesti jos ihmisten välillä on ristiriitoja. Toisaalta pitää muistaa, että ihmisillä on erilaisia tapoja käsitellä tilanteita. Päiväni ovat yleensä hyvin sosiaalisia ja pidän työstäni ihmisten kanssa. Toisaalta tarvitsen yksinoloaikaakin. Lenkillä käyn aamuisin. Illat rauhoitan perheen kanssa olemiseen ja pyrin välttämään viikonlopputöitä. Se on minusta sellaista näennäistehokkuutta, jos on aina käytettävissä. Emme voi olla niin korvaamattomia. Olen sitä mieltä, että olen hoitanut työni huonosti, jos en voi pitää esimerkiksi lomaviikkoa.

Jokelan esihenkilö on tällä hetkellä tanskalainen, mutta sitä ennen hän teki töitä brittijohtajan kanssa. Tanskalainen yrityskulttuuri on aika lähellä suomalaista, brittikulttuurissa on tiettyjä hierarkisia piirteitä enemmän kuin pohjoismaisessa.

”Minulla on joka viikko kansainvälisiä kokouksia. On kiinnostavaa nähdä erilaisia johtamiskulttuureita vaikka tietysti johtajat ovat myös aina omalla persoonallaan mukana. Kansainvälisyys on minusta se millä me erottaudumme monesta muusta alan toimijasta ja se innostaa minua oppimaan uutta. Se on hurjan kiinnostavaa nähdä, miten esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Saksassa asioita tehdään.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rambollin Maija Jokelan filosofiana on luottaa ihmisiin – ”Irtisanominen tai yt-neuvotteluiden vetäminen on ollut aina todella vaikeaa””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat