Kokeile kuukausi maksutta

Skanskan Tuomas Särkilahti perustelee Pasilan tornitalopäätöstä: ”Jos ja kun markkina elpyy, meiltä rupeaa maa loppumaan”

Sopimukseen tulee sanktiot hankkeesta vetäytymisestä.

Pasilan tornialueen rakentaminen on sittenkin toteutumassa. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA

Senaatti-kiinteistöt, Helsingin kaupunki ja Skanska ovat päässeet neuvottelutulokseen Pasilan Länsitornialueen toteuttamisesta.

Lue lisää: Pasilan tornitalot toteutuvat sittenkin – rakentaja on nyt valittu

Skanska Suomen toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti perustelee yhtiön mukaanlähtöä varautumisella tulevaan.

”Pääkaupunkiseutu on se alue, jonne eniten teemme uudistuotantoa. Pasilan kohde osuu nyt aikataulullisesti oikeaan aikaan maanhankinnallisestikin”, Särkilahti sanoo.

”Jos tai oikeastaan kun markkina ennemmin tai myöhemmin elpyy, niin meillä rupeaa maa loppumaan. Joudumme jatkuvasti hakemaan pitkällä tähtäyksellä meille maapankkia.”

YIT voitti vuonna 2018 Pasilan Länsitornialueen arkkitehti- ja toteutuskilpailun Trigoni-ehdotuksellaan, mutta ilmoitti vuoden 2021 lopulla vetäytyvänsä hankkeesta.

Lue lisää: YIT joutuu maksamaan kaupungille ja Senaatille korvauksia siitä, että se vetäytyi Helsingin Pasilan tornitalohankkeesta

Kilpailussa toisen finalistiryhmän muodostivat Skanska Talonrakennus, Skanska CDF, Sato-Rakennuttajat ja Arkkitehtitoimisto ALA.

”Kun kilpailu aikoinaan järjestettiin, niin tämä oli alue, joka meitä kiinnosti. Kakkoseksi jääminen harmitti. Kun kilpailujärjestäjät kysyivät halukkuuttamme tutkia asiaa uudestaan, kaivoimme ikään kuin paperit naftaliinista. Pyörittelimme asiaa uudemman kerran ja olimme edelleen sitä mieltä, että tämä on meille sopiva hanke”, kertoo Särkilahti.

”Pidämme hanketta myös taloudellisesti kannattavana. Emmehän olisi muuten etenemässä asiassa.”

Länsitornialueelle on tarkoitus rakentaa neljä tornia sekä paviljonkirakennus. Asemakaavamuutoksen arvioidaan vievän noin kaksi vuotta. Rakentamisen arvioidaan käynnistyvän vuonna 2026. Asemakaavan muutos perustuu Skanskan ehdotukseen.

Ensimmäisessä vaiheessa myynnin kohteena ovat tontit toimistotornin, asuintornin sekä paviljonkirakennuksen toteutusta varten. Loput kaksi tonttia myydään myöhemmässä vaiheessa.

Pasilan Länsitornialuetta koskeva hanke on Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä 18.4. Sen jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kaupunki käynnistää hankkeen edellyttämän asemakaavamuutosprosessin asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyn jälkeen.

”Helsingin kaupunki vie nyt asiaa eteenpäin omassa päätöksenteossaan ja kun sopimus syntyy, niin sopimuksessa on sanktiot (hankkeesta vetäytymisestä) mukana. Meillä on sitoumus lähteä liikkeelle.”

Pasilan maahankinnassa haettiin Skanskan Ruotsin pääkonttorista hyväksymispäätös. Särkilahden mukaan näin toimitaan kaikissa merkittävissä maahankinnoissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanskan Tuomas Särkilahti perustelee Pasilan tornitalopäätöstä: ”Jos ja kun markkina elpyy, meiltä rupeaa maa loppumaan””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat