Kokeile kuukausi maksutta

Uutta tietoa rakennusalalla yleisestä ilmiöstä: Ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi

Viranomaisten mukaan jotkut työnantajat hämärtävät työ- ja toimeksiantosuhteen välistä rajaa ja siirtävät velvollisuuksiaan työntekijöille.

Harmaan talouden valvontaa tarvitaan rakennusalallakin. Kuvan työmaa ei liity juttuun. Kuva: Liisa Takala

Harmaan talouden valvontaa tekevät viranomaiset törmäävät yhä useammin ilmiöön, jossa työnantajat naamioivat ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteita yrittäjyydeksi. Ilmiö on yleinen erityisesti rakennus- ja siivousalalla.Havainnot käyvät ilmi valvontatuloksista, jotka on tänään julkaistu viranomaisten yhteisellä Harmaa talous ja talousrikollisuus -tilannekuvasivustolla.

Viranomaisten tuoreiden havaintojen mukaan työnantajat hämärtävät aikaisempaa useammin työ- ja toimeksiantosuhteen välistä rajaa ja siirtävät velvollisuuksiaan työntekijöille. Viranomaiset joutuvat usein tekemään rajanvetoa työsuhteen ja yrittäjyyden välillä. Pelkästään työsuojeluviranomaisten eli Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden viime vuonna tekemässä valvonnassa kevytyrittäjiä tavattiin 71 tarkastuksella yli 400 henkilöä. Myös muut viranomaiset, esimerkiksi Ely-keskus, ovat havainneet valvonnassa työsuhteita, jotka on yritetty naamioida yrittäjyydeksi.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uutta tietoa rakennusalalla yleisestä ilmiöstä: Ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi”

Viimeisimmät näkökulmat