Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin uutta jäähallia tehdään kuin Iisakin kirkkoa – Helsinki Gardenin tonttivaraus vanheni

Taka-Töölöön suunniteltu Helsinki Gardenin jäähallikompleksi on venymässä ikuisuusprojektiksi.

Helsinki Garden -jäähallihanke on suunnitteilla nykyisen jäähallin tuntumaan Nordenskiöldinkadun varteen. Havainnekuva on vuodelta 2020. (Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M)
Kuuntele juttu

Suurhallihanke Helsinki Gardenin tontinvaraus on käsiteltävä uudelleen Helsingin kuntapolitiikassa. Nykyinen tontinvaraus on päättynyt vuoden 2020 lopulla.

Kaupungin tonttipäällikkö Sami Haapanen kertoo, että jäähallihankkeen uudelleen varaamista koskeva päätös on tarkoitus saada päätöksentekoon vielä ennen sydänkesän lomakautta.

”Poliitikot päättävät, jatkuuko varaus. Varausehtoihin tulee ehkä joitain muutoksia”, Haapanen sanoo.

Uutta jäähallikompleksia on suunniteltu nykyisen jäähallin tuntumaan Helsingin Taka-Töölöön Nordenskiöldinkadulle.

Hanke on kuitenkin edennyt hitaasti, ja esimerkiksi viime vuoden elokuussa rakennusyhtiö YIT vetäytyi hankkeesta.

Jääkiekkoseura HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi toimii myös Helsinki Garden -areenan hankeyhtiön puheenjohtajana.

Uusi jäähalli on ollut vireillä ainakin 2010-luvun alkupuolelta.

Alkuvuonna 2015 HIFK:n areenaa suunniteltiin vielä ensisijaisesti Mäntymäen kentällä. Tuolloin Everi oli tyytyväinen hankkeen suunnitteluvarauksen etenemiseen kaupungin päätöksenteossa.

”Olemme neljä vuotta seisseet keltaisissa valoissa. Nyt luotan hankkeen etenemiseen kaupungilla”, Everi sanoi tammikuussa 2015.

”Kaupungin tapa viedä prosessia eteenpäin”

Rakentamisen oli määrä alkaa vuonna 2020, mutta nyt hanke näyttää venyvän ikuisuusprojektiksi: Rakentamisen aloittamisesta ei ole tietoa.

Nyt Everi vakuuttaa, ettei hankkeessa ole muilta osin, tonttivarauksen vanhentumista lukuun ottamatta, tapahtunut suurta muutosta.

Hän pitää tontinvarauksen uudelleen tekemistä ”proseduurina ja kaupungin tapana viedä prosessia eteenpäin”.

”Isot rakentamisen päätökset” tehdään Everin mukaan sen jälkeen, kun kaupunki on saanut prosessinsa valmiiksi. Hän ei ole halukas avaamaan esimerkiksi hankkeen rahoitusta ja rahoittajia.

Rahoitus perustuu Everin mukaan omaan pääomaan ja lainoitukseen.

”Ne ovat liikesalaisuuksia. Sen kaltaiset pörssiyritykset haluavat itse olla mukana kertomassa rahoituksesta, kun sen aika on”, Everi sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin uutta jäähallia tehdään kuin Iisakin kirkkoa – Helsinki Gardenin tonttivaraus vanheni”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat