Kokeile kuukausi maksutta

”Hirviömäiset hankkeet” tuhoavat Helsingin, Paavo Lipponen varoittaa kaupunkikatastrofista HS:n mielipidepalstalla

Kaupunkikatastrofin uhka liittyy Lipposen mukaan kolmeen keskusta-alueen suureen hankkeeseen.

Paavo Lipponen. Kuva: Sami Kero HS

Helsinkiä uhkaa suuren luokan kaupunkikatastrofi, Suomen entinen pääministeri ja Sdp:n entinen puheenjohtaja Paavo Lipponen jyrähtää Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Kaupunkikatastrofin uhka liittyy kolmeen keskusta-alueen suureen hankkeeseen, kaupunginvaltuuston entisenä jäsenenä ja Töölönlahden nykyisen rakenteen esittäjänä mielipiteen allekirjoittanut Lipponen kirjoittaa.

”Hirviömäisiksi” tituleeratut hankkeet ovat Helsinki Garden, Urbaana sekä Töölön sairaalan tontille suunnitellut asuintalot.

Helsinki Garden -tapahtuma-areenaa suunnitellaan olympiastadionin viereen. Kuva: BM Architects

Nordenskiöldinkadun kupeeseen suunniteltu ”jättimäinen hirviö” eli Helsinki Garden tuhoaisi Olympiastadionin kansallismaiseman, Lipponen kirjoittaa.

”Ahneudella pitäisi olla rajansa. Arkkitehtikilpailussa, johon vedotaan on annettu väärät ohjeet hallihankkeen kokoluokasta korkeudesta alkaen.”

Helsingin kaupunki on myymässä liki 200 000 neliön rakennusoikeutta Projekti GH oy:lle, joka on suunnittelemassa kortteliin uutta jäähallia, asuntoja, liiketiloja, toimistoja ja kahta hotellia.

Kaupunginvaltuusto ei syyskuussa rakennusoikeuden ehtoja käsitelleessä kokouksessaan ollut yksimielinen, ja myös valtuustokeskustelussa moni moitti projektin massiivista kokoa sekä murehti sen liikenteellisiä ja taloudellisia vaikutuksia.

Baanan päälle suunniteltu Urbaana-hanke taas tuhoaisi Lipposen mukaan alueen aukean kaupunkikuvan, sillä se ”massiivisena blokkina” peittäisi Luonnontieteellisen museon.

”Baanan päälle voidaan toki rakentaa, mutta siinä on ideakilpailun paikka – ja sellaista ei pidä antaa grynderin hoidettavaksi”, Lipponen kirjoittaa.

Urbaana rakentuisi Baana-väylän päälle. Kuva: Creadesign

HS kertoi viime marraskuussa, että pyöräilijöiden pikatie Baanan yläpuolelle saatetaan rakentaa asuntoja, liiketilaa sekä uusia kävely- ja oleskelualueita.

Mannerheimintien ja Malminkadun väliselle Baanaa ympäröivälle alueelle ehdotettiin alustavassa rakennusliike SRV:n suunnitelmassa kolmea rakennusta.

”Alueelle on luotavissa viihtyisä uusi olohuone kaupunkilaisille kaupunkikuvaa pilaamatta”, Lipponen vaatii mielipidekirjoituksessa.

Kolmas esimerkki ”nykymenosta” on Lipposen mukaan Töölön sairaalan tonttisuunnitelma, jota hän kuvailee ”maksimaaliseksi rakennukseksi, jota massat hallitsisivat”.

HS kertoi keväällä 2018 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) myyvän Töölön sairaalan.

1930-luvulta peräisin olevan sairaalan vanha osa on suojeltu, mutta se voidaan kunnostaa muuhun käyttöön. Uusi osa taas puretaan, ja sen tilalle on suunniteltu korkeita asuintaloja.

”Suunnitelmaa on muutettava sitten, että viheralueelle tehdään tilaa sekä Topeliuksen kadulta että pihan puolelta”, Lipponen kirjoittaa.

Töölön sairaalan alueelle suunnitellaan kahdeksankerroksisia asuintaloja. Kuva: SARC

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Hirviömäiset hankkeet” tuhoavat Helsingin, Paavo Lipponen varoittaa kaupunkikatastrofista HS:n mielipidepalstalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat