Kokeile kuukausi maksutta

Asiantuntijakirjoitus: ”Asumisoikeusasunnot ovat osoittaneet elinkelpoisuutensa 30 vuoden aikana”

VVO:n eli nykyisen Kojamon entinen johtaja Eero Saastamoinen kirjoittaa hallituksen aikeesta lopettaa asumisoikeustuotanto.

Helsingin kaupungin asuntojen ja Helsingin asumisoikeuden puukerrostaloja rakenteilla Pukinmäen Eskolantiellä vuonna 2015. Kuva: Kimmo Räisänen

Asumisoikeusjärjestelmää ryhdyttiin suunnittelemaan, kun nousukausi oli kuumimmillaan 1980-luvun loppupuolella. Elettiin korkeasuhdanteen huippua. Kun laki saatiin voimaan ja tuotanto alkuun, oli taloudellinen tilanne jo  dramaattisesti muuttunut. Olimme laman ja pankkikriisin alussa. Asumisoikeusjärjestelmän ensimmäiset asunnot valmistuivat vuonna 1991, täysin erilaisissa talousolosuhteissa,  mihin niitä suunniteltiin. Siitä huolimatta järjestelmä oli suosittu alusta lähtien.

VM:n budjettipäällikkö Raimo Sailas valmisteli vuoden 1992 loppupuolella kuuluisan "Sailaksen listan" ja sen ensimmäisissä versioissa oli mukana asumisoikeusjärjestelmän lopettaminen. Silloin asuntoja oli valmiin muutama sata. Lopettamisehdotus ei kuitenkaan ollut enää mukana lopullisessa versiossa. Lopettaminen olisi silloin ollut niiden vähäisen määrän vuoksi tarkoituksenmukaisempaa kuin nyt.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asiantuntijakirjoitus: ”Asumisoikeusasunnot ovat osoittaneet elinkelpoisuutensa 30 vuoden aikana””

Viimeisimmät näkökulmat