Kokeile kuukausi maksutta

Asumisoikeusasuntojen rakentaminen lopetetaan yllättäen – ”Katastrofaalisia linjauksia kohtuuhintaisille asuntotoimijoille”

Hallitusohjelmassa siirretään asuntopolitiikan painopistettä rajusti markkinaehtoisen toiminnan suuntaan.

Asumisoikeusasuntoja on rakennettu yli 50 000 kappaletta. Kuva: TA-Asumisoikeus
Kuuntele juttu

Asuntopolitiikkaa koskevissa hallituksen linjauksissa yllättää se, miten vahvasti painopistettä siirretään vapaarahoitteiseen tuotantoon ja vähennetään Ara-tuotannon roolia. Ison linjan perustelu on, että yhteiskunnan tukemat vuokra-asunnot kohdennetaan nykyistä tehokkaammin pienituloisille, vähävaraisille ja erityisryhmille.

Rajuin muutos on asumisoikeustuotannon (Aso) lopettaminen. Hallitusohjelmassa asia todetaan siten, että asumisoikeuskohteille ei myönnetä uusia tukia.

Kyseessä on iso muutos sekä asuntopolitiikassa että koko asuntorakentamisen kannalta. Aso-tuotantoa on rakennettu pitkällä aikavälillä suuruusluokkana 1500 asuntoa vuodessa.

Asumisoikeusasuntoja on rakennettu kaikkiaan yli 50 000 kappaletta.

Korkotukituotannossa otetaan käyttöön 0,5 prosentin takausmaksu muissa paitsi erityisryhmien asuntotuotannossa.

Tiilikainen perui muutoksen

Ara-vuokra-asunnoissa otetaan käyttöön tulorajat samaan tapaan kuin lyhyen korkotuen asunnoissa. Sipilän hallituksen aikaan tulorajat otettiin käyttöön.

Asuntoasioita hoitanut ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kuitenkin perui päätöksen, kun tulorajojen hyödyt olivat hänen mukaansa niin pienet haittoihin verrattuna.

Hallituksen selvityslistalla on Ara-vuokrasopimusten tekeminen määräaikaisiksi, jotta asunnot eivät ole ”määräajan jälkeen hyvätuloisten käytettävissä”.

Myös sitä selvitetään, voitaisiinko hyvätuloisten Ara-vuokria nostaa tietyn tulorajan jälkeen.

Vuokra-asuntojen pitkää korkotukea pienennetään ja lyhyttä korkotukea kasvatetaan. Erityisryhmien investointiavustusten avustusprosessia alennetaan, samoin hissi- ja esteettömyysavustusten määrää.

Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusmenettelyä jatketaan nykyisillä kaupunkiseuduilla. Merkittävä Ara-tuotannon asemaa heikentävä muutos on, että asuntotuotantotavoitteisiin ei hallitusohjelman mukaan kirjata Ara-tuotannon osuutta.

Katastrofaalisia linjauksia”

Hallitusohjelman kirjaukset saavat kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen omistajia edustavan Kovan toimitusjohtaja Jouni Parkkoselta lähes täystyrmäyksen.

”Asuntopoliittiset linjaukset ovat katastrofaalisia kohtuuhintaisille asuntotoimijoille. Asuntopolitiikassa tehdään lähes 180 asteen käännös”, Parkkonen sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen toimenpiteet vaikeuttavat toteutuessaan merkittävästi pieni- ja keskituloisten asuntomarkkinatilannetta etenkin kasvukeskuksissa.

Asumisoikeustuotannon rahoituksen lopettaminen on Parkkosen mukaan vaikutuksiltaan huonoin päätös.

Vuokratuotannon takausmaksu puolestaan nostaa uusien asuntokohteiden kustannuksia ja siten myös vuokria. Ara-asuntojen tulorajat luovat hänen mukaansa uuden kannustinloukun.

Tavoite pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen saa Parkkoselta kiitosta, samoin tavoite sujuvoittaa kaavoitusta ja helpottaa puuttumista asumisen häiriötilanteisiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asumisoikeusasuntojen rakentaminen lopetetaan yllättäen – ”Katastrofaalisia linjauksia kohtuuhintaisille asuntotoimijoille””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat