Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtuurimuseo keräsi ennätysyleisön 1970-luvun arkkitehtuurin äärelle

Betoniunelmia – ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin nousi Arkkitehtuurimuseon kaikkien aikojen suosituimpien näyttelyiden joukkoon.

Kuvituskuva. Pihlajamäen betonilähiötä, joita alkoi nousta 1960-luvulla. Kuva: Sami Kero / HS

Vuonna 2023 Arkkitehtuurimuseossa vieraili yhteensä noin 35 000 kävijää, mikä tarkoittaa 75 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kautta aikojen suosituimpien näyttelyiden joukkoon nousi tämän vuoden kevään ja kesän päänäyttely ”Betoniunelmia – ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin”.

Kävijämäärän kasvu kertoi museon tiedotteen mukaan ajankohtaisten näyttelyiden kiinnostavuudesta ja heijasteli myös koko museokentän elpymistä koronapandemian jälkeen. Kotimaisia kävijöitä vieraili Arkkitehtuurimuseossa poikkeuksellisen paljon, koska ulkomaisten matkailijoiden määrä oli vielä painuksissa.

Betoniunelmia-näyttely avasi keskustelua nyt peruskorjausikään ehtineen, ja usein ristiriitaisia tunteita herättävän 1970-luvun rakennusperinnön arvosta ja kohtalosta. Betoniunelmia-näyttely oli ehdolla Vuoden kulttuuriteko -palkinnon saajaksi marraskuussa järjestetyssä Kulttuurigaalassa Tampereella.

Näyttelyn ohella Arkkitehtuurimuseo tutki vuosikymmenen rakennusperintöä julkaisemalla Murrosten vuosikymmen -kirjan ja järjestämällä esimerkiksi kävelyretkiä 1970-luvun asuinympäristöihin Itä-Pasilassa, Olarissa ja Vuosaaressa.

Marraskuussa 2023 Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo avasivat ensimmäisen yhteisnäyttelynsä Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa. Ihmisen luontosuhdetta ja puutarhojen historiaa valottava näyttely herätti heti avautumisensa jälkeen laajaa kiinnostusta yleisössä ja kiritti omalta osaltaan loppuvuoden kävijälukuja.

Vuonna 2024 Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo yhdistyvät yhdeksi organisaatioksi. Museot kuitenkin jatkavat toimintaansa tutuissa rakennuksissaan yhteisellä ohjelmistolla vielä lähivuosien ajan.

Tiivistyvä yhteistyö museoiden välillä näkyi vuonna 2023 myös valtakunnallisesti. Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen, kolmivuotinen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen hanke saatiin päätökseen, kun Suomea vuosina 2021–2023 kiertänyt A&DO Labra -konttinäyttely palasi Helsinkiin.

Kierroksen aikana näyttelyssä vieraili Lahdessa, Tampereella, Rovaniemellä, Oulussa ja Helsingissä yhteensä 5 200 koululaista ja päiväkotilasta, 430 opettajaa ja varhaiskasvattajaa sekä vuonna 2023 käynnistyneen Helsingin kaupungin Kulttuurin kummilapset -toiminnan puitteissa 172 vauvaa perheenjäsenineen. Yhteensä Labran ehti kokea 9 716 eri-ikäistä oppijaa.

”Arkkitehtuurimuseo on historiallisen hetken äärellä. Ennätyksellisen onnistuneen vuoden jälkeen olemme erittäin iloisia voidessamme ensi vuonna jatkaa tehtäväämme arkkitehtuuriperinnön ja rakennetun ympäristön arvostuksen edistämisessä osana uutta organisaatiota. Arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmien tuominen yhteen uudessa museo-organisaatiossa vahvistaa ja avaa aivan uusia mahdollisuuksia valtakunnallisesti entistä vaikuttavampaan museotyöhön”, museonjohtaja Carina Jaatinen kertoo museon tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Arkkitehtuurimuseo keräsi ennätysyleisön 1970-luvun arkkitehtuurin äärelle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat