Suomeen saatetaan rakentaa seuraavalla vuosikymmenellä useita koteihin lämpöä tuottavia ydinvoimareaktoreita.
Suomalainen pienydinvoimalaa kehittävä startup-yhtiö Steady Energy kertoo solmineensa Kuopion Energian kanssa aiesopimuksen, joka pitää sisällään option viiden kaukolämpöreaktorin rakentamiseksi vuodesta 2030 alkaen.
Sopimus on jatkoa Steady Energyn ja Helenin lokakuussa solmimalle pienydinvoimaa koskevalle aiesopimukselle. Yhtiön tavoitteena on kehittää pienydinvoimaa hyödyntävä kaukolämpölaitos vuoteen 2030 mennessä.
Sopimus myös mahdollistaa Helenille kymmenen teholtaan 50 megawatin reaktoriyksikön hankkimisen Steady Energyltä.
Steady Energyn toimitusjohtajan Tommi Nymanin mukaan 15 reaktorin toteutuminen vastaisi noin miljardin euron liikevaihtoa.
”Aiesopimusten eteneminen kertoo energiateollisuuden vahvasta halusta kehittää uudenlaista kohtuuhintaista ja vähäpäästöistä teknologiaa kaukolämmön tuotantoon”, hän sanoo yhtiön tiedotteessa.
Pyrkimyksenä päästöjen pienentäminen
Teknologian tutkimuskeskuksesta (VTT) lähtöisin oleva Steady Energy perustettiin viime kesänä kaupallistamaan Suomessa VTT:llä kehitettyä ydinlämpölaitoksen konseptia niin, että siitä tulisi Suomelle vientituote.
Suomi lämpenee pitkälti kaukolämmöllä, jonka lähteenä on useimmiten fossiiliset polttoaineet, turve ja puu. Pienydinvoiman etuna olisi muun muassa sen vähäiset päästöt.
”Pienydinvoima on nimensä mukaisesti kokoluokaltaan selvästi pienempi kuin perinteiset ydinvoimalaitokset. Esimerkiksi Olkiluoto 3 on lämpöteholtaan lähes 100 kertaa Steady Energyn suunnittelemaa yksikköä suurempi”, Nyman sanoo tiedotteessa.
Steady Energy kertoo tavoitteekseen rakentaa ensimmäinen kaukolämpöön soveltuva pienreaktori jo 2020-luvulla.
”Tavoitteenamme on rakentaa referenssilaitokset Suomeen ja suunnata siten maailmanmarkkinoille. Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää päästöjen nopeaa vähentämistä ja meillä on tarjota siihen yksi toimiva keino.”
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Pienydinvoima etenee: Nyt myös Kuopion Energia sopimukseen viidestä reaktorista”