Kokeile kuukausi maksutta

Kreate sai tunneleiden sisustusurakan Ruotsissa – membraania asennetaan 47 900 neliömetriä

Työt käynnistyvät nyt keväällä.

Kreate Sverigellä on kokemusta Tukholman ohitustien tunnelien sisustamisesta jo vuodesta 2019 lähtien. Kuva: Kreate

Kreate Sverige on allekirjoittanut norjalaisen AF Anläggningin kanssa reilun 6 miljoonan euron arvoisen sopimuksen, johon kuuluu Tukholman ohitustien Lovön urakan kahden ramppitunnelin sisäverhousrakenteiden toteuttaminen.

Lisäksi sopimukseen sisältyy noin 7 miljoonan euron optio kahden muun ramppitunnelin rakentamisesta.

Työt käynnistyvät huhtikuussa ja valmistuvat maaliskuuhun 2025 mennessä. Mahdollisen option lunastamisen jälkeen työt jatkuvat vuoden 2025 loppuun asti.

Lovön urakassa Kreate poraa ja pulttaa kahden ramppitunnelin katot ja elementtiseinien kiinnityspultit, asentaa membraanikaton, raudoittaa sen sekä asentaa elementtiseinät.

Urakassa massat ovat mittavia: kiinnityspultteja asennetaan 39 000 kappaletta, elementtiseinää 26 700 neliömetriä, ruiskubetonointia 5 800 kuutiota sekä suomalaisittain harvinaisempaa membraania asennetaan 47 900 neliömetriä.

”Suomessa tunneleihin tehdään usein salaojitus, mutta Ruotsissa käytetään vastaavaan tarkoitukseen membraania. Se on eräänlainen kalvo, joka asennetaan kallion ja ruiskubetonoinnin väliin tunnelin louhimisen jälkeen. Membraani raudoitetaan ja ruiskutetaan betonilla, ja se peittää koko tunnelin profiilin toimien vedeneristyksenä”, Kreate Sverigen toimitusjohtaja Veli Taatila kertoo.

Urakkaan kuuluu myös perustamis- ja maanrakennustöitä sekä työtunnelien sulkeminen betoni- ja teräsrakenteilla.

Tukholman ohitustie, Förbifart Stockholm E4, rakennetaan vaiheittain, ja sen tavoitteena on luoda mahdollisuuksia voimakkaasti kasvavan alueen kehitykselle. Ympäristö- ja kulttuuriarvojen suojelemiseksi noin 18 kilometriä 21 kilometrin mittaisesta tiestä rakennetaan tunneliin.

Tiedotteen mukaan Kreaten osaamiseen sopivan kallio- ja betonirakentamisen markkinanäkymät Suur-Tukholman ja Göteborgin alueella ovat jatkaneet suotuista kehitystään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kreate sai tunneleiden sisustusurakan Ruotsissa – membraania asennetaan 47 900 neliömetriä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat