Ostajan ei kannata riidellä vanhan talon märkätilojen ja salaojien virheistä

Kokenut rakennusmestari ja kuntotarkastaja Matti Eklund on ollut mukana oikeudessa tuhannessa riitatapauksessa. Niistä kolmasosa on mennyt hoviin. Hänen kokemuksensa on, että sovittelu tulee aina halvemmaksi kuin riita. Ainoa, joka pärjää, on asianajaja. Oikeudenkäynti kestää vuosia ja tulee lähes aina kalliimmaksi kuin virheiden korjaus ja joskus se on jopa kalliimpi kuin koko talo. Varsinkaan vanhoista virheistä ei kannata riidellä.

Onko hometta myös korvien välissä?

Homekorjauksissa on tapahtunut ylilyöntejä molempiin suuntiin. On vähätelty homeongelmia, mutta on myös purettu korjauskelpoisia taloja. Jos homeoireet eivät lopu useiden tilanvaihtojenkaan jälkeen, ongelma on todennäköisemmin korvien välissä kuin rakenteissa. Rakentajat hallitsevat huonosti homekorjauksiin liittyvät psykologiset ilmiöt ja siksi virheitä tehdään erityisesti tiedottamisessa.

Tiivistyskorjauksen elinkaari on ehkä vain viisi vuotta

Kun homeongelmista kärsivän kiinteistön käytölle pitää hakea lisäaikaa, sen korjaustavaksi saatetaan kustannussyistä valita pikakorjausvaihtoehto eli tiivistyskorjaus. Ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoot -hankkeen vetäjän Juhani Pirisen mukaan tiivistyskorjauksen elinkaari on seurantatutkimuksissa ollut korkeintaan viisi vuotta.  VTT:n erikoistutkija Tuomo Ojasen mukaan se on vain väliaikaisratkaisu. Hän samalla muistuttaa, että jokainen homepilkku ei ole merkki homeongelmasta. Hän varoittaa homehysteriasta. Katso Pirisen ja VTT:n rakennusfysiikan erikoistutkija Tuomo Ojasen Finnbuild-haastattelu kokonaisuudessaan videolta.