Hallitukset näyttivät ja käyttivät valtaansa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennuslehti on koonnut taas perinteisen rakennus- ja kiinteistöalan yhtiöiden tilinpäätösselvityksen. Mukana on lähes 350 yrityksen tulostiedot viime vuodelta. Tähän Suurimmat-kokonaisuuteen pääsee tutustumaan tällä viikolla ilmestyneessä paperilehdessä. Näköislehteen pääset tästä. Jutut löytyvät lähipäivinä myös verkkosivuiltamme ja Suurimmat-työkalun tiedot päivittyvät myös uusilla luvuilla lähipäivinä.

Viime vuosi oli monella tavalla hyvin poikkeuksellinen koronapandemian vuoksi. Viime maaliskuun alkushokin jälkeen rakentamisessa säilyi kuitenkin varsin hyvä vire, mikä näkyy Suurimmat-selvityksen luvuissa. Vuosi oli kokonaisuutena yllättävänkin hyvä – hajontaa tietysti oli rakentamisen toimialoilla ja erilaisten yritysten välillä.

Koronakriisi ei jäädyttänyt rakennusalan yrityksiä, vaan vuosi oli vilkas yritysten sisällä.

Ehkä korona-aika on jättänyt tilaa tulevaisuuden pohdinnalle tai poikkeuksellinen vuosi on ollut sopiva murroskohta uudelleenjärjestelyille. Vuosi 2020 jääkin historiaan myös sen vuoksi, että rakennusalan yritysten hallitukset käyttivät valtaansa reippaalla kädellä.

Hallitukset eivät julkisuudessa yleensä paljoa paistattele, vaan yhtiöiden asioista kertoo toimiva johto. Hallitustyöskentely on kuitenkin muuttunut koko ajan ammattimaisemmaksi, ja suurimpien omistajien edustajien lisäksi hallituksiin on haettu ulkopuolista asiantuntemusta. Hallitukset ovatkin yhä suurempia vallankäyttäjiä. Viime vuonna ne vapauttivat ja palkkasivat pois potkittujen tai muuten lähteneiden tilalle poikkeuksellisen paljon toimitusjohtajia – näyttävimpinä Suomen suurimman rakennusliikkeen YIT:n johtojärjestelyt.

Samoin hallitukset päättivät esimerkiksi monista yrityskaupoista ja yritysten sisäisistä järjestelyistä.

Uusien toimitusjohtajien valinnat ja yritysjärjestelyt kertovat, että rakennusalalla eletään murrosvaihetta, jossa haetaan uutta otetta muun muassa digitaalisuuden, uusien toimintatapojen ja ympäristövaatimusten muokkaamaan alaan.

Hallitukset ovat linjauksensa tehneet, ja uudet vetäjät niitä toteuttavat. Lähivuosien Suurimmat-selvitykset kertovat, mitkä yritykset ja ketkä johtajat ovat tulevaisuuden vaatimuksia parhaiten tulkinneet.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hallitukset näyttivät ja käyttivät valtaansa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat