Kokeile kuukausi maksutta

Taloyhtiöt suurten päätösten edessä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusteollisuus RT:n tuoreen suhdanne-ennusteen mukaan korjausrakentaminen kääntyy tänä vuonna kasvuun kolmen heikomman vuoden jälkeen. Tälle vuodelle kasvua on luvassa prosentin verran ja ensi vuodelle kaksi prosenttia.

Näin korjausrakentamisen merkitys rakentamisen kokonaisuudessa vahvistuu edelleen: varsin vakaasti kasvanut rakentamisen ala on noin puolet talonrakentamisen arvosta ja työllisistä.

Korona-aika ei ollut korjausrakentamiselle otollisinta, kun esimerkiksi yksi keskeinen tilaajakunta eli taloyhtiöt siirsivät remonttipäätöksiään. RT:n mukaan korjausrakentaminen kääntyi kuitenkin selvään kasvuun tämän vuoden toisella neljänneksellä.

Rakennusmarkkinoita analysoivan Foreconin Rakennuslehdelle syksyn alussa tekemän selvityksen mukaan talotekniikka on tällä hetkellä suurin yksittäinen korjattava rakennusosa euromääräisesti mitattuna. Sen osuus korjausrakentamisesta oli viime vuonna noin 40 prosenttia.

Talotekniikan korjaukset pitävät sisällään vesi- ja viemärijärjestelmät, ilmanvaihtojärjestelmät, sähkö- ja automaatiojärjestelmät sekä lämpöjärjestelmät.

Voi ennakoida, että korjausrakentamisen vakaa kehitys jatkuu – ja jopa vauhdittuu ennustetusta. Esimerkiksi juuri taloyhtiöt ovat suurten päätösten äärellä, kun ympäristöarvot korostuvat ja korjausikään tulevissa taloissa on tarve tehdä laajojakin energiakorjauksia muiden korjausten lisäksi. Näissä talotekniikan osuus on merkittävä.

Taloyhtiöiden näkökulmasta korjausrakentaminen muuttuu siis koko ajan teknisemmäksi ja vaikeammaksi. Osakkaat joutuvat tekemään vaativia päätöksiä isännöitsijöiden avustamina. Tässä suunnittelijoilla ja rakentajilla on mahdollisuus erottua hyvällä ja ymmärrettävällä palvelulla – ja toisaalta myös opastaa taloyhtiöitä perustamaan päätöksensä pitkän tähtäimen näkymiin. Taloyhtiöillekin olisi tärkeää pohtia omia arvojaan, eli millainen taloyhtiö haluaa olla ja miten palvella osakkaitaan. Niiden avulla päätösten tekeminen on helpompaa kuin vain hanke kerrallaan edeten.

Rakennusalalle tämä tarjoaa tilaisuuden kilpailla laadulla ja palvelulla, ei pelkästään hinnalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiöt suurten päätösten edessä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat