Sami Niemelä sai elämänsä projektin

WSP Finlandin siltojen liiketoimintajohtajana tänä syksynä aloittaneen diplomi-insinööri Sami Niemelän pesti on melkoinen näköalapaikka. Niemelä toimii Helsingin Kruunusillat-projektissa Nihti–Kruunuvuorenranta-osuuden suunnittelusta vastaavan WSP:n projektipäällikkönä ja samalla myös Kruunuvuorensillan pääsuunnittelijana. Kruunusiltojen rakentaminen käynnistyy vuosikymmenen vaihteessa.

Kruunuvuorensilta on ollut ja tulee olemaan erittäin näkyvä hanke. Joko hirvittää?

Päinvastoin. On mahtavaa olla mukana näin näyttävässä siltaprojektissa, joka on Helsingin ytimessä ja tulee valmistuttuaan näkymään kaupungin siluetissa. Tällainen osuu siltasuunnittelijan kohdalle vain kerran elämässä. Silloin ei sanota ei.

Pelottaako tuleva julkisuus, jos kaikki ei sujukaan kuin Strömsössä?

Totta kai keskusteluun pitää suunnittelijankin varautua, vaikka toteutuksesta vastaavatkin muut tahot. Kohde on kiistatta erittäin vaativa sekä suunnittelun että rakentamisen osalta, sillä lähtökohtana on 200 vuoden käyttöikä. Kaikki on vain tehtävä alusta lähtien mahdollisimman hyvin ja huolellisesti.

Mikä on tässä projektissa haasteellisinta?

No, jos lyhyesti vastaan, niin oikeastaan kaikki. Itse silta on rakenteeltaan vaativa, samoin rakennuspaikka. Oman lisänsä tuovat myös sääolot ja etenkin erittäin vaihtelevat talvet. Nämä kaikki vaikuttavat aikanaan aikatauluihin ja kustannusarvion pitävyyteen. Ne on yritettävä huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Millaisia projektinjohtotaitoja tämä hanke vaatii?

Mukana on monipuolinen kirjo eri alojen osaajia, joten mestaroimaan ei kannata liiaksi lähteä. Yksityiskohdat ovat tärkeitä, mutta pääasia on viedä hanketta kokonaisuutena eteenpäin. Kansankielellä ilmaisten: lillukanvarret on hyvä huomata, mutta niihin ei kannata aina tarttua. Isona apuna on tietomallinnus, jota käytetään ensimmäistä kertaa näin isossa ja vaativassa kohteessa suunnittelusta toteutukseen.

Jätät Helsinkiin pysyvän kädenjäljen. Missä muissa siltaprojekteissa olet vuosien varrella ollut mukana?

Täällä kotimaassa kaupunkisiltoja ovat muun muassa Turun Myllysilta, Auroransilta Helsingissä sekä Ylisoutajansilta Joensuussa. Mieleenpainuvia olivat myös mittavat vientiprojektit Vietnamissa vuosina 2003–2005 ja 2009–2010. Työskentely toisenlaisen kulttuurin maassa on aina opettavaista.

Sami Niemelä

  • Syntynyt Kuusamossa vuonna 1973
  • Diplomi-insinööri, Oulun yliopisto, 2000
  • Liiketoimintajohtaja, WSP Finland oy, 2018–
  • Yksikön päällikkö, WSP Finland oy, 2009–2018
  • Projektipäällikkö, WSP Finland oy, 2006–2009
  • Suunnittelija/projektipäällikkö, WSP SuunnitteluKortes oy, 2000–2006
  • Harrastaa kestävyyskuntoilua vuodenaikojen mukaan, kalastusta, perheen junnujen harrastusten huolto- ja kuljetustehtäviä

 

Kirjoittaja: Timo Sormunen