Kokeile kuukausi maksutta

Finavia: Porvoon Backas sopisi uuden lentokentän paikaksi Helsingin seudulla

Ilmailulaitos Finavian selvityksen mukaan Porvoon Backas olisi paras sijoituspaikka Helsingin seudun uudelle lentokentälle. Uudelle kentälle olisi tarkoituksenmukaista sijoittaa kaikki Malmin kentän nykyiset lentokone- ja helikopteritoiminnot. Kentälle saattaisi tulla myös Baltian maiden reittiliikenteen kaltaista kevyttä kaupallista lentotoimintaa Helsinki-Vantaan lentokentältä. Kentän suunnittelu ja rakentaminen kestänee vähintään 10-15 vuotta. Hinnaksi tulisi noin 120 miljoonaa euroa.

Ilmailulaitos Finavian selvityksen mukaan Porvoon Backas olisi paras sijoituspaikka Helsingin seudun uudelle lentokentälle. Uudelle kentälle olisi tarkoituksenmukaista sijoittaa kaikki Malmin kentän nykyiset lentokone- ja helikopteritoiminnot. Kentälle saattaisi tulla myös Baltian maiden reittiliikenteen kaltaista kevyttä kaupallista lentotoimintaa Helsinki-Vantaan lentokentältä. Kentän suunnittelu ja rakentaminen kestänee vähintään 10-15 vuotta. Hinnaksi tulisi noin 120 miljoonaa euroa.

Malmin lentokentän käyttämistä nykymuodossa ei selvityksessä tutkittu, vaan tarkasteltavana oli toimintojen kehittäminen. Tämä tarkoittaisi isoja ja kalliita muutostöitä, joiden rakentamiskustannuksiksi arvioidaan noin 81 miljoonaa euroa.

Uuden lentokentän sijoituspaikaksi tutkittiin kuusi alustavaa vaihtoehtoa. Karsiutuneita vaihtoehtoja olivat Porvoon Hinthaara, Sipoon Box sekä Inkoon Innanbäck, Knappa ja Solberg. Backasin etuna oli muun muassa melko hyvä sijainti.

Selvityksessä todetaan, että jos lentokonetoiminta Malmilla lakkaa, vaihtoehtoina ovat kentän supistaminen helikopteritukikohdaksi tai uuden helikopteritukikohdan rakentaminen Helsingin seudulle. Jos päädytään erillisen helikopteritukikohdan rakentamiseen, sopivin paikka olisi Sipoon Skarpmossen. Skarpmossenin rakentamiskustannusten hinnaksi arvioitiin 17 miljoonaa euroa.

Finavia selvitti asiaa liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta. Ministeriö pyytää selvityksestä lausunnot lokakuun loppuun mennessä. Sen jälkeen ministeriö päättää, kuinka asiassa edetään. Selvitettäviksi tulevat mahdollisen uuden kentän toteuttamistapa, rahoitus ja omistussuhteet.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Finavia: Porvoon Backas sopisi uuden lentokentän paikaksi Helsingin seudulla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat