Kokeile kuukausi maksutta

Pyhän Laurin kappelista vuoden 2010 betonirakenne

Vantaalla sijaitseva Pyhän Laurin kappeli on palkittu vuoden 2010 betonirakenteena taitavasta suunnittelusta sekä ammattitaitoisesta toteutuksesta. Rakennuttajan, käyttäjien ja suunnittelijoiden yhteistyöllä sekä osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu toimiva ja arkkitehtoninen rakennus, joka istuu historialliseen maisemaan ja jossa korostuu käsityön leima. Lisäksi kilpailussa palkittiin kunniamaininnalla Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uudisrakennus Paja. Kilpailussa oli yhteensä 14 ehdokasta.

Vantaalla sijaitseva Pyhän Laurin kappeli on palkittu vuoden 2010 betonirakenteena taitavasta suunnittelusta sekä ammattitaitoisesta toteutuksesta. Rakennuttajan, käyttäjien ja suunnittelijoiden yhteistyöllä sekä osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu toimiva ja arkkitehtoninen rakennus, joka istuu historialliseen maisemaan ja jossa korostuu käsityön leima. Lisäksi kilpailussa palkittiin kunniamaininnalla Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uudisrakennus Paja. Kilpailussa oli yhteensä 14 ehdokasta.

image

Pyhän Laurin kappeli perustuu vuonna 2003 avoimen arkkitehtikilpailun voittaneeseen ehdotukseen ”Polku”, jonka tekijät olivat Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdit Oy:stä. Puustinen ja Hara ovat vastanneet kappelin kokonaissuunnittelusta kalusteita ja tekstiilejä myöden. Arkkitehtien lisäksi suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin rakennuttaja Vantaan seurakuntayhtymä, rakennesuunnittelusta vastannut Insinööritoimisto R.J. Heiskanen Oy sekä pääurakoitsija Rakennuspartio Oy.

Tuomariston mukaan Pyhän Laurin kappelin tekijöiden tinkimätön asenne laadun aikaansaamiseksi näkyy harmonisessa lopputuloksessa. Pelkistetyn ja muodoltaan selkeän rakennuksen materiaalit korostavat rakennuksen toimintoja. Veistoksellisissa betonirakenteissa korostuvat betonin monoliittisuus ja konstruktiivisuus sekä pinnoissa betonin hienopiirteisyys.

Tuomaristo toteaa edelleen, että erityisesti kappelin hyvästijättötilassa, aulatiloissa ja portaikossa paikallavaletut valkobetoniseinät luovat tunnelmaa ja antavat tapahtumille rauhallisen, valoisan taustan. Rakennukseen integroitu taide korostaa arkkitehtuurin olemusta. Uutta betoni-innovaatiota edustavat kuvanveistäjä Pertti Kukkosen suunnittelemat seinämuureihin upotetut ristinmuotoiset valokuitubetonista valmistetut teokset, joiden valo kajastaa hämärällä ohuen slammauksen läpi.

Kappelin rakenteille on asetettu 200 vuoden käyttöikävaatimus, mikä on asettanut teknisiä haasteita niin suunnittelulle kuin rakentamiselle. Suunnittelun apuna on käytetty myös elinkaarisimulaatiota. Kellarikerroksen rakenteet on tehty vesitiiviinä. Kantavat väliseinät ja kellarikerroksen rakenteet ovat puhtaaksi valettua valkobetonia. Valitut rakenteet varmistavat erinomaisen äänieristyksen ja tilaisuuksien yksityisyyden myös lentomelua vastaan. Lattiamateriaaleina on sisätiloissa luonnonkiven lisäksi mustaksi värjättyjä kovabetonilattioita.

Pajassa vedenpitävyys asetti erityishaasteita

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uudisrakennuksen Paja kantavissa rakenteissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Laadukkaasti toteutettu kokonaisuus on tuomariston mukaan arkkitehtonisesti raikas ja persoonallinen uudenlainen ammattioppilaitos ja se sopeutuu hyvin Kouvolan Kasarminmäen kulttuurihistoriallisesti vaativaan ympäristöön.

Paja-rakennus perustuu Arkkitehdit NRT Oy:n arkkitehtikutsukilpailun voittoon vuonna 2006. Pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Teemu Tuomi ja projektiarkkitehtina Tommi Suvanto. Arkkitehtien lisäksi suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin rakennuttaja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, rakennesuunnittelija Finnmap Consulting Oy ja pääurakoitsija NCC Rakennus Oy Kaakkois-Suomi.

Tuomaristo toteaa Pajasta, että betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin rakennuksen monoliittisissa ja teknisesti vaativissa rakenteissa. Paikallavalettu epäsymmetrinen, veistoksellinen kierreporras on näkyvä elementti kahvilatilojen ja pajatilojen välillä. Kahvilan ja neuvottelutilojen rosoiset betoniseinät luovat kontrastin tilojen muille pinnoille ja materiaaleille. Pajatilojen betoniset kattoikkunarakenteet ja valkobetonista valetut istuinryhmät istutusaltaineen antavat arkkitehtonisesti raikkaan ilmeen ulkotiloihin ja toiminnallisesti yhdistävät ulkotilan ja sisätilan toisiinsa. Pihakansi on päällystetty mustaksi pigmentoiduista pihalaatoista. Rakennuksen päädyssä on betonista valetut ulkoportaat.

Lähes kokonaan maan alle upotetussa rakennuksessa runkorakenteille on asetettu 150 vuoden käyttöikävaatimus. Erityisesti rakennuksen vedenpitävyys on asettanut haasteita niin suunnittelulle, toteutukselle kuin ylläpidolle. Rakennesuunnittelu on tehty uusien euronormien mukaan. Pajakerroksen kattorakenteena on 400-500 millimetrin korkuinen, kahteen suuntaan jälkijännitetty pilarilaatta. Pajatilojen betonilattioissa on epoksikäsittely, hierto tai sirotepinta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pyhän Laurin kappelista vuoden 2010 betonirakenne”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat