Kokeile kuukausi maksutta

Vuosaaren sataman meluseinä palkittiin vuoden 2008 betonirakenteena

Betonitieto Oy on palkinnut vuoden 2008 betonirakenteena Helsingin Vuosaaren sataman meluseinän sen taitavan ja vaativan arkkitehti- ja rakennesuunnittelun sekä ammattitaitoisen toteutuksen johdosta. Suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin kohteen rakennuttajana toiminut Helsingin Sataman Vuosa-projekti, arkkitehtisuunnittelusta vastannut Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy, rakennesuunnittelusta vastannut FCG Planeko Oy sekä kohteen pääurakoitsijana toiminut Terramare Oy.

Betonitieto Oy on palkinnut vuoden 2008 betonirakenteena Helsingin Vuosaaren sataman meluseinän sen taitavan ja vaativan arkkitehti- ja rakennesuunnittelun sekä ammattitaitoisen toteutuksen johdosta. Suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin kohteen rakennuttajana toiminut Helsingin Sataman Vuosa-projekti, arkkitehtisuunnittelusta vastannut Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy, rakennesuunnittelusta vastannut FCG Planeko Oy sekä kohteen pääurakoitsijana toiminut Terramare Oy.

image

Tuomariston mukaan meluseinän rakenteissa on käytetty betonia kokonaisvaltaisesti. Liukuvalutekniikalla toteutetussa 13 metriä korkean ja kilometrin pituisen meluseinän rakenteissa betonin ominaisuudet tulevat ilmeikkäästi ja rehellisesti esiin. Veistoksellisissa ja jylhissä betonirakenteissa korostuvat toisaalta betonin karheus ja konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus. Liukuvaletuilla betonipinnoilla on merkittävä rooli mittakaavaltaankin massiivisen betoniseinän kokonaisarkkitehtuurin tunnelman luojana.

Meluseinä on suunniteltu erilaisin pengerryksin ja istutuksin taiteelliseksi kokonaisuudeksi, joka on osa koko satama-alueen tarkoin suunniteltua visuaalista ilmettä. Meluseinä on arkkitehtonisesti kunnianhimoinen rakenne, jolla raja aktiivisen satama-alueen ja luontoalueen väliin on tehty voimakkaaksi ja selkeäksi.

Meluseinä on perustettu haastavalle maapohjalle, joka on entistä merenpohjaa. Rakenteiden mitoitus ja toteutus ovat edellyttäneet huolellista suunnittelua ja valmistelua. Meluseinän rakenteena olevat sivumitaltaan nelimetriset ”betonitölkit” jäykistävät myös rakennetta.

Vuosaaren sataman koillisreunassa sijaitsevan korkean meluseinän tarkoituksena on estää satamatoiminnoista syntyvien äänien kantautuminen viereiselle Porvarinlahden Natura 2000 -alueelle. Samalla se toimii myös näköesteenä ja erottaa satama-alueen turvallisesti virkistys- ja ulkoilualueesta.

Vuoden Betonirakenne -kilpailu järjestettiin 39. kerran ja siihen osallistui tänä vuonna 13 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vuosaaren sataman meluseinä palkittiin vuoden 2008 betonirakenteena”

  1. On se ihme! Fazerin huviloiden nyt kelpaa olla uuden miljoonaseinänsä takana. Ja vielä vuoden Betonirakenne! Veroeuroilla.
    Ei turhempaan voi hienoa palkintoa pistää.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat