Kokeile kuukausi maksutta

Kokoomus aloitti uuden jätevesisodan

Kokoomus syyttää ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä (kesk.) vitkuttelusta arvostelua herättäneen jätevesiasetuksen korjaamisessa. Syytökset kuumensivat keskustelua, kun eduskunta pääsi tiistaina arvioimaan haja-asutusalueiden jätevesimääräyksiin tulossa olevia muutoksia.

Kokoomus syyttää ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä (kesk.) vitkuttelusta arvostelua herättäneen jätevesiasetuksen korjaamisessa. Syytökset kuumensivat keskustelua, kun eduskunta pääsi tiistaina arvioimaan haja-asutusalueiden jätevesimääräyksiin tulossa olevia muutoksia.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) antoi ymmärtää, että sotkun annettiin jatkua liian kauan, eikä ministeri ottanut asiaa huolelliseen omaan valmisteluunsa. Hän viittasi siihen, että lopulliset muutokset sorvattiin eduskunnan ympäristövaliokunnassa.

Arto Satonen (kok.) myötäili muistelemalla, ettei Lehtomäki ollut jupakan alkuvaiheessa ”mitenkään erityisen joustava”.

Heinonen ennusti, että keskustelu ei lopu tähän. Uudetkin määräykset ovat vaikeaselkoisia. Edessä on sekavia ja epäselviä tilanteita. Vastuuta sysätään kunnille. Riittävä tiedotus ja sen rahoittaminen ovat jääneet kauniiden puheiden varaan.

”Kohtuullista olisi, että uskallamme puolustaa yhdessä tekemiämme ratkaisuja”, ympäristöministeri Lehtomäki vastasi.

Timo Heinonen oli ympäristövaliokunnan jäsenenä sopimassa siitä, miten kiisteltyjä jätevesimääräyksiä muutetaan. Hän kertoi kuitenkin, että jäi pois ratkaisevasta kokouksesta. ”En voinut kaikin osin puolustaa hallituskumppanin läpirunnomaa esitystä.” 

”En ole kauneusalalla”

Keskustelussa vastahankaan ryhtyi myös valiokunnan toinen kokoomusedustaja Sanna Perkiö. Hän ihmetteli, miten valiokunta ”tuosta noin vaan” lieventää ympäristövaatimuksia.

Perkiön mielestä kauneuspisteitä ei asian käsittelystä voi antaa.

”Ei haittaa, koska ainakin itse olen politiikassa enkä kauneusalalla”, Lehtomäki napautti takaisin ja syytti saman tien arvostelijoiden toista väitettä ”poskettomaksi”.

Kokoomus yllätti muut

Muissa puolueissa kokoomuslaisten irtiotot tulkittiin julkisuuden kalasteluksi. Samanlaisia puheenvuoroja heiltä ei valiokunnassa kuultu, toiset sanoivat.

Kiistelystä huolimatta eduskunta hyväksyy lähipäivinä ympäristönsuojelulain muutoksen. Sen ja ympäristövaliokunnassa sovittujen linjausten mukaisesti valmistellaan uusi, nykyistä kevyempi jätevesiasetus.

Puhdistusvaatimukset lievenevät hieman, minkä ansiosta jätevesikaivojen remonteissa pääsee usein nykyistä vähemmällä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kokoomus aloitti uuden jätevesisodan”

  1. Ei käsittelyvaatimusten soveltaminen ole alan koulutuksen saaneille virkamiehille vaikeaa. Toki kiinteistön omistajille niiden ymmärtäminen saattaa sitä olla, mutta ei ainakaan vaikeampaa kuin rakennusten uusien energiavaatimusten ymmärtäminen. Siinäpä seuraavalle mediamylläkälle ainesta.

    Ainakin pari keskeisimmistä ajatuksistani yleisestä reduktiovaatimusten alentamisesta (jäivät vieläkin 10 % liian korkeiksi) ja rantavyöhykkeen + pohjavesialueen tiukemmat vaatimukset (koska kunnat voivat päättää paikallisten olosuhteiden niin vaatiessa tiukemmista vaatimuksista) menivät osittain läpi.

    Ikäraja- ja sosiaalisen perusteen asettamisesta määräaikaisen vapautus saamiseksi oli asiallisesti minusta turha, koska jo nykyisillä säännöksillä vastaavia vapautuksia oli mahdollista antaa. Mutta toki julkisuuden kannalta tämä oli tärkeä ”lievennys”, jota keskustan kenttäväki saadaan rauhoitettua ja persujen yksi vaaliase vietyä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat