Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Rakennusteollisuus vaatii asuntotuotannon välimallista vakinaisratkaisua

Rakennusteollisuuden mielestä vuokra-asuntotuotantoa tulisi vauhdittaa niin sanotun välimallin avulla. ”Välimalli näyttää olevan ainoa tehokas lääke vuokra-asuntopulaan, kun kuntien ja yleishyödyllisten rakennuttajien vuokra-asuntojen tuotantomäärät ovat toistuvasti jääneet tarpeeseen nähden liian vähäisiksi”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toteaa.

Rakennusteollisuuden mielestä vuokra-asuntotuotantoa tulisi vauhdittaa niin sanotun välimallin avulla. "Välimalli näyttää olevan ainoa tehokas lääke vuokra-asuntopulaan, kun kuntien ja yleishyödyllisten rakennuttajien vuokra-asuntojen tuotantomäärät ovat toistuvasti jääneet tarpeeseen nähden liian vähäisiksi", Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toteaa.

Kuuntele juttu

image

Korkotuettua välimallia käytettiin elvytyskeinona rakennusalan taantumassa ja sen käyttö lopetettiin viime vuoden lopussa. Välimallissa valtio houkuttelee asuntosijoittajia tuottamaan vuokra-asuntoja antamalla rakentamislainalle korkotuen ja täytetakauksen. Malli on avoin kaikille vakavaraisille rakennuttajille, eikä vuokralaisille aseteta tulorajoja. Tuettuja asuntoja on käytettävä vuokra-asuntoina vähintään 10 vuotta. Vuokravelvoite kuitenkin lyhentyy 5 vuoteen, jos kaikki lainat on siihen mennessä maksettu pois.

Rakennusteollisuuden keräämien tietojen mukaan asuntotuotannon välimallilla aloitettiin 7 000 vuokra-asunnon rakentaminen ja työllistettiin yli 14 000 ihmistä vuosina 2009-2010. Koko rakentamisen hinnaksi tuli noin 840 miljoonaa euroa. Valtio sai 336 miljoonan euron potin veroja ja veronluontoisia tuloja.

Välimallissa valtio joutuu maksamaan korkotukea, mikäli korot nousevat yli 3,4 prosentin. Rakennusteollisuuden mukaan rakentamisesta saatavat vero- ja veronluontoiset tulot ovat kuitenkin niin merkittäviä, että korkotason lainalle tulisi olla noin 9,3 prosenttia kymmenen vuoden ajan, jotta valtion korkomenot ylittäisivät sille rakentamisesta kertyneet tulot. Viiden vuoden laina-ajalla valtio jäisi tappiolle vasta, jos korko koko laina-ajan olisi noin 15,2 prosenttia. Rakennusteollisuus esittääkin johtopäätöksenä, että rakentamisesta saatavat tulot ovat valtiolle niin merkittävät, että taloudellinen hyöty ylittää käytännössä aina välimallista aiheutuvat kustannukset.

Rakennusteollisuuden mukaan välimallia tarvitaan myös rahoituksen varmistamiseksi. Taantuma osoitti, että rakennushankkeiden rahoituksen saaminen pankkisektorilta voi vaikeutua nopeallakin aikataululla. Tarvitaan malleja, joilla rahoitus ja tuotantomäärät voidaan turvata muissakin kuin yleishyödyllisten yhteisöjen käynnistämissä rakennushankkeissa. Tuotantomäärien tasaamismahdollisuus voi rauhoittaa omalta osaltaan myös rakentamiskustannuksia, sillä nopea volyymien vaihtelu aiheuttaa yli- ja alikapasiteetteja ja käytännössä kustannuksia synnyttävää tehottomuutta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusteollisuus vaatii asuntotuotannon välimallista vakinaisratkaisua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat