Virolaisten rakennusmiesten virta Suomeen jatkuu

Rakennusalan pelisäännöt Suomessa ovat niin sekavat, että esimerkiksi vuokratyövoiman suurvälittäjä VMP (Varamiespalvelu) on lopettanut virolaisten rakennustyömiesten välittämisen Suomeen. ”Emme ole juurikaan välittäneet Suomeen rakennuksille työvoimaa, koska pelisäännöt osoittautuivat niin vaikeiksi”, VMP:n virolaisen yhtiön johtaja Väino Tälli sanoo.

Rakennusalan pelisäännöt Suomessa ovat niin sekavat, että esimerkiksi vuokratyövoiman suurvälittäjä VMP (Varamiespalvelu) on lopettanut virolaisten rakennustyömiesten välittämisen Suomeen. "Emme ole juurikaan välittäneet Suomeen rakennuksille työvoimaa, koska pelisäännöt osoittautuivat niin vaikeiksi", VMP:n virolaisen yhtiön johtaja Väino Tälli sanoo.

Toinen Virossa toimiva suomalaisyritys lopetti rakennusmiesten työvoimavuokrauksen Suomeen sen saaman harmaan talouden leiman takia. Omistaja toteaa, että Suomessa harmaa talous ja ulkomainen työvoima ovat synonyymeja.

”Eduskunta ja Rakennusliitto eivät ymmärrä, että ulkomainen työvoima on tullut jäädäkseen. Epäselkeyttä käytetään keinona torjua ulkomaista työvoimaa”, hän lataa nimettömyyden suojissa.

Saarroilla suojellaan omia palkkaliukumia

Rakennusliiton nettisivulla (www.rakennusliitto.fi) on saartoon asetettuja yrityksiä noin sata. Ne ovat lähes poikkeuksetta virolaisia. Tilaajapuolella on lähes koko Suomen sadan suurimman rakennusliikkeen lista.

Joulukuussa päivän saarron kokeneet virolaiset vuokratyövoiman välittäjät Ilo Tulev ja Karol Sisask S.T. Eskandia OÜ:sta eivät unohda kokemusta. ”Tuli epämiellyttävä tunne, että meidät haluttiin vain häpäistä suomalaisen tilaajan silmissä”, Sisask kertoo.

Miehet saivat tiedon Tallinnaan, että heidän vuokraamansa työmiehet saavat palkkaa tunnilta 30 eurosenttiä liian vähän. ”Korjasimme heti asian, mutta olisimme tehneet sen ilman saartoakin. Ihmeellistä oli, ettei meitä varoitettu etukäteen. Otamme palkkanumerot Rakennusliiton työehtosopimuksesta. Silti Rakennusliiton näkemys oli, että kyseisestä työstä tulee maksaa hiukan enemmän”, Karol Sisask sanoo.

Rakennusliiton saartamissa yhtiöissä on Karol Sisaskin mielestä varmasti paljon sellaisia virolaisia yhtiöitä, jotka liikkuvat harmaalla vyöhykkeellä. Hän muistuttaa, että siihen saattavat houkutella myös heidän suomalaiset tilaajansa.

”Työtä halutaan Virosta erittäin edullisesti Suomeen. Jotkut sortuvat houkutuksiin”, Sisask sanoo. Varsinkin vuonna 2009 urakkakilpailussa pärjäämiseen alettiin hakea kaikki keinot ulkomaisesta työvoimasta ulkomaisiin hankintoihin saakka.

Verottajan ohjeet ristiriitaisia

Suomen verottajan kanssa keskustelu vaati virolaisvälittäjien mukaan seitsemän eri virkailijaa, joista osan neuvot olivat täysin vastakkaisia. Verottajan nettisivuilta löytyvät vironkieliset ohjeet helpottavat, mutta ne eroavat joiltakin osin suomenkielisistä ohjeista. ”Emme ole uskaltaneet lähettää työntekijöitä Suomeen yli puoleksi vuodeksi”, Ilo Tulev kertoo.

S.T. Eskandian työntekijät ovat lähetettyjä työntekijöitä, joilla on lomake E101. Se kertoo tilaajalle, että työntekijän sosiaalimaksut maksetaan Virossa. Suomenkielisten ohjeiden mukaan yli puolen vuoden oleskelun jälkeen sosiaalimaksut on maksettava Suomeen, kun vironkieliset ohjeet antavat ymmärtää, ettei näin tarvitse tehdä.

Virolaisella yrityksellä on mahdollisuus olla rekisteröitymättä Suomeen työnantajarekisteriin. Silloin vuokratyöntekijät hakevat verotodistuksen paikkakunnalta, jossa työskentelevät.

”Työntekijöiden verokortin saaminen vie aikaa, jolloin joudumme perimään tuloverot aluksi Viroon. Suomessa veroprosentti vaihtelee paikkakunnittain kahdeksasta prosentista 22 prosenttiin. Emme koskaan voi sanoa varmasti työntekijälle, paljonko hänen nettopalkkansa tulee olemaan”, Karol Sisask valittaa.

S.T. Eskandia OÜ harkitsee palkkakonttorin perustamista Suomeen, sillä työnantajamaksut ovat Suomessa huomattavasti Viroa alemmat. Se voisi myös helpottaa työntekijöiden verotusta. ”Toistaiseksi byrokratia on pelottanut”, Tulev sanoo.

Palkkataso houkuttaa

Miehet eivät näe loppua työvoimavirralle Virosta Suomeen. Heillä on kymmenkunta rakennusalan ammattilasta, jotka ovat aina valmiita lähtemään Suomeen töihin.”Näillä ihmisillä on töitä Virossa, mutta Suomen palkka houkuttelee. Niin kauan kuin palkka Suomessa on 50-75 prosenttia virolaista palkkaa parempi, he lähtevät”, Sisaks arvioi.

Viron rakennusmarkkinoiden huonon tilanteen takia S.T. Eskandia vuokraa työvoimaa vain harvoille virolaisille firmoille.

Paljonko maksaa?

 • S.T. Eskandian nettisivuilla http://steskandia.ee on ”työntekijälaskuri”, josta tilaaja voi katsoa työvoiman hinnan.
 • Etelä-Suomeen saisi vuokrakirvesmiehiä 20 euron tuntiveloituksella. Jos pystyy järjestämään asunnon, maksu putoaa 17 euroon.
 • Yritykseltä voi kysyä myös tarjousta.
 • Työntekijä on työsuhteessa S.T. Eskandiaan.
 • S.T. Eskandia kertoo huolehtivansa kaikista työnantajan lakisääteisistä velvollisuuksista, kuten palkanmaksusta, vakuutuksista sekä sosiaali- ja työttömyysturvamaksuista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Virolaisten rakennusmiesten virta Suomeen jatkuu”

 1. Ja uusien talojen laatu paranee…heheheheheh.
  Muutama Virolainen ystäväni käyvät töissä Suomessa rakennuksilla vuokrayhtiön kautta, toinen Yit:llä ja ja toinen Skanskalla, netto palkka kuulemma 1000 eur…

   1. Meillä virosta kotoisin oleva rakennusfirma

    Korjaa suomalaisten tekemät virheet
    Todella tarkka, tunnollinen ja nöyrä.

    Hinta normaali. 30 e / h

    En katso jatkossakaan kansalaisuuteen , vaan persoonaan ja luotettavaan. En ota kaljamahaista jääräpäistä suomalaista raha-ahnetta miestä töihin kotiini.

    1. Osittainhan nämä negatiiviset uutiset virolaisista tulee suomalaisten pelosta, että osaavammat vie työn suomalaisilta.
     Kyllä hyvä mies aina alalla pärjää ja töitä riittää!!

     Kyllä suomalaiset ovat vähintään yhtä kovia harmauteen kuin muunkin kansallisuuden omaavat.

     1. Nyt on kyllä tämmonen tilanne ,etää aina enämään viron rakennusyhtiöita maksa verot Suomen.
      Nytkin ei riitä miehia, koska suomi rakenta kuin 2012 vuosi ,olisi viimeinen.

  1. Neljäsataa palkkaa ja kuusisataa päivärahoja. Tiedot löytyy naapurimaan kirjanpidosta ja kaikkia naurattaa, että hyvä niin.

   1. En ymmärrä tätä virolaisten mollaamista muuten kuin siten että se on Rakennusliitosta lähtöisin. Eivät maksa jäsenmaksuja. Ovat muuten keskimäärin aivan yhtä ammattitaitoisia kuin suomalaisetkin. Eivät kuitenkaan puhu kahta tuntia päivän työajasta kännykkään eivätkä venytä ns elpymistaukoja vähintään kaksinkertaisiksi sopimuksen mukaisesta kestosta. Ja palkka ei ikävä kyllä ole miestä myöten suomalaisillakaan.Vähintään puolella suomalaisporukasta on puolet palkasta liikaa.

    1. Jos suomalaisen ammattimiehen palkka työntantajalle pääkaupunkiseudulla on sosiaalikuluineen yli 40 euroa ja virolainen työvoiman vuokraaja vaatii 20 euroa, niin on helppo arvata kumpaan tilaaja päätyy. Virolaista työmiestä ei kuitenkaan riistetä, sillä vaikka työnantaja ei ehkä kaikki työnantajamaksuja maksaisikaan, ei työmieskään maksa veroja. Käteen jää kuitenkin tuplasti enemmän kuin työttömyyden vaivaamassa kotimaassa.

 2. Ulkomaisen vuokratyövoiman kuuluisi myös maksaa tuloverot normaalisti Suomeen, mutta tämän huolehtiminen on jätetty työntekijän velvollisuudeksi. Hauskan tästä tekee se, että näitä työntekijöiden maksamia veroja ei kontrolloida mitenkään – voidaan vain luottaa ihmisen rehellisyyteen.

 3. Jo vain.. Kyllä tässä keskustelussa on katellisuusprosentti aika reilu..Yrittäkää nyt ymmärtää, että se se nyt vain ole ”suomalainen suomessa suomalaisten keskellä”:)

  1. Halvimmat tarjoukset viro, liettua, latvia suunnalta ovat tasoltaan mies tai nainen töihin ja laskutus kaikki maksut masettuna 11 – 14€/h. Tulijoita riittää, vain kämppien puute rajoittaa toimintaa niin ja työnantaja vasttuuta ei tule työntekijän mukana. ”Mikäli työntekijä ei tyydytä, niin vaihdetaan hänet veloituksetta uuteen”

   1. Ovatkohan tässäkin keskustelussa esitetyt tilanteet aivan suomalaisten yleisesti hyväksyttyjen arvojen mukaisia? Jos ei, miksi niin saa olla? Miltähän veli virolaisesta tuntuu olla toisenluokan duunarina? Onko ruotsinsuomalaisten kokemukset unohdettu? Jos kaikki määrätyt maksut hoidetaan pykälien mukaan, ei liene syytä moittia toimintaa vapaassa Euroopassa, mutta tilanne tuskin lienee niin. Laittomuudet vääristävät kilpailua ja ajavat asiansa hoitavia samoihin laittomuuksiin, kun toiminta ei kannata. Pahin tilanne on on varmasti mattimeikäläisten omakotitöissä, joita ei muutenkaan valvota lainkaan. Älkää ihmetelkö, jos lähitulevaisuudessa pientaloista löytyy omituisia ratkaisuja, jotka ovat usein peräisin lahden takaa. Maallikkotilaaja ei ymmärrä eroa, eikä suunnitelmia välttämättä ole rakennusvalvontojen alasajaon takia. Toivottavasti muistavat ilmoittaa, kuka hommat teki, kun nostavat porun rakentamisen laadusta. Lupien alaisille pientalotyömaille pitäisi saada sertifioitu ulkopuolinen suunnitelmien ja laadun tarkastaja, joka olisi vastuussa vain rakennusvalvonnalle. Vähän kuin nuohoustoiminnassa. Tehoaisi sekä kotimaisiin että muualta tulleisiin laaduttomiin tekijöihin. Vastaavatyönjohtaja on liikaa sidoksissa tilaajaan ja tämän työn laatu taas liikaa sidoksissa vääristyneeseen vastaavan tehtävien kilpailuun. Itse lopetin pientalosuunnittelun ja vastaavan hommat, kun vastiketta ei saa ajankuluun ja vaivaan nähden riittävästi. Samoin tilaajat ja tämän käyttämät toimittajat olivat pääosalla työmaista kepuleita. Jatkuva työstä, turvallisuudesta, laadusta ja suunnitelmien noudattamisesta huomauttelu ei kuulu alalle, joten jätin hommat villien haltuun. Tilaaja saa nyt sitä mitä haluaa. Toivottavasti on myös tyytyväinen jatkossa…

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat