Ulkomaisten työntekijöiden osuus lisääntynyt rajusti Helsingin työmailla

Rakennusliiton toimitsijat ovat tarkastaneet Helsingin julkisivusaneeraustyömaita. Toimitsijat kävivät lähes viidelläkymmenellä eri työmaalla. Työmailla toimi pääurakoitsijoina 26 ja aliurakoitsijoina lähes eri 100 yritystä. Pää- ja aliurakoitsijoiden työntekijöistä ulkomaalaisia oli 64 prosenttia ja suomalaisia 36 prosenttia. Toimitsijat kiersivät edellisen kerran yhtä laajasti pääkaupungin työmaita huhtikuussa 2009. Tuolloin ulkomaisen työvoiman määrä oli vain 22 prosenttia.

Rakennusliiton toimitsijat ovat tarkastaneet Helsingin julkisivusaneeraustyömaita. Toimitsijat kävivät lähes viidelläkymmenellä eri työmaalla. Työmailla toimi pääurakoitsijoina 26 ja aliurakoitsijoina lähes eri 100 yritystä. Pää- ja aliurakoitsijoiden työntekijöistä ulkomaalaisia oli 64 prosenttia ja suomalaisia 36 prosenttia. Toimitsijat kiersivät edellisen kerran yhtä laajasti pääkaupungin työmaita huhtikuussa 2009. Tuolloin ulkomaisen työvoiman määrä oli vain 22 prosenttia.

Vajaa puolet ulkomaisesta työvoimasta oli Suomeen rekisteröityjen yritysten työntekijöitä ja loput niin sanottuja lähetettyjä työntekijöitä. Valtaosa ulkomaisesta työvoimasta tulee Virosta, loput muun muassa Puolasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Palkkataso ulkomaalaisilla työntekijöillä on kirjava. Alimmillaan puhutaan muutaman euron tuntipalkoista.

 

Ulkomailta lähetetyt työntekijät tekevät Rakennusliiton mukaan yleisesti pitkää päivää ja työskentelevät myös viikonloppuisin. Työaikakirjanpito yrityksillä on mukaan kuitenkin täysin olematon. Työsuojelu itse työmailla on kohentunut, mutta työntekijöiden henkilöstötilat ovat sen sijaan ala-arvoisessa kunnossa.

 

Julkisivutyömaiden tarkastuksessa oli tavoitteena jakaa ulkomaisille rakentajille tietoa rakennusalan työehtosopimuksen uudesta urakkahinnoittelusta eri kielillä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Ulkomaisten työntekijöiden osuus lisääntynyt rajusti Helsingin työmailla”

  1. Tänäpäivänä työt tekee ulkolaiset,seuraavaksi myös työnjohto tulee olemaan ulkomaisia . Myöhemmin myöskin urkoitsijat tulevat ulkomailta.Eikä siinä vielä kaikki myöskin suunittelu voidaan ulkoistaa . Tämän jälkeen voidaankin lopettaa rakennusinsinöörien teknikoiden ja rannusmiesten koulutus,tosin siinä käy tarpeettomaksi jokunen opettajankin virka , ei muuta kun kaikki kortistoon niin hyvä tulee . Päästään aikatauluista ja työpaineista.

  2. entäs ne virolaiset työn tekijät joiden palkan maksu näyttää täällä olevan kunnossa mutta kuinka käy kun palaavat kotiinsa. paljonko välittäjät perivät.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat