Kokeile kuukausi maksutta

Kouvolan puurakentamiskilpailu ratkaistu

Kouvolan kansainvälisen E2-puurakentamiskilpailun ykkössijalle on valittu kaksi työtä tasavertaisina. Kilpailun arviointiryhmä valitsi ehdotukset ”E²volution” ja ”Puu-Bo” parhaiten kilpailun tehtävänantoa vastaavina voittajiksi. Ehdotuksen ”E²volution” ryhmänvetäjänä toimi saksalainen Arup GmbH ja ehdotuksen ”Puu-Bo” vetäjänä tanskalainen Bjarke Ingels Group BIG.

Kouvolan kansainvälisen E2-puurakentamiskilpailun ykkössijalle on valittu kaksi työtä tasavertaisina. Kilpailun arviointiryhmä valitsi ehdotukset "E²volution" ja "Puu-Bo" parhaiten kilpailun tehtävänantoa vastaavina voittajiksi. Ehdotuksen "E²volution" ryhmänvetäjänä toimi saksalainen Arup GmbH ja ehdotuksen "Puu-Bo" vetäjänä tanskalainen Bjarke Ingels Group BIG.

image

Vaikka voittajaryhmien vetäjät olivat ulkomaalaisia, oli molemmissa ryhmissä myös suomalaisväriä. Arupin ryhmässä oli mukana Finnforest Merk, joka tosin on saksalainen, mutta kuuluu osana suomalaiseen Metsäliitto-konserniin. BIG:n ryhmään puolestaan kuuluivat Stora Enso, AOA Anttinen Oiva Architects Ltd sekä Vahanen Engineers. Stora Enson Puutuotteet edusti konseptissa teollisen valmistajan ja rakentamisen osaamista.

Tuomariston mukaan voittajaehdotusten ansiot eroavat toisistaan, mutta ovat ominaisuuksiltaan tasa-arvoiset puukerrostalojen jatkokehityksen kannalta. ”E²volution”-ehdotuksen ansioksi arviointiryhmä mainitsee muun muassa rakenteen selkeyden, joka perustuu kolmen peruselementin käyttöön. Rakenne mahdollistaa nopean rakentamisen ja kustannustehokkaan kuljetuksen.

”Puu-Bo” mainitaan kiinnostavaa asuinympäristöä luovaksi ehdotukseksi, joka huomioi hyvin rakennuspaikan ja sen ympäristön. Pilari-palkkiratkaisuun perustuva 15 000 neliön suuruinen puukerrostalokokonaisuus seurailee maiseman muotoja tarjoten erilaisia vaihtoehtoja omalla puutarhalla varustetuista huoneistoista aina upean näköalan kattohuoneistoihin. Konseptin moduulimainen rakenne on kustannustehokas ja tarjoaa joustavia vaihtoehtoja myös tilasuunnitteluun.

Kilpailun voittajatöiden pohjalta kehitetään puutalokonseptia ja rakennetaan asuinkerrostaloja Kuusankoskella sijaitsevalle tontille Kymijoen rannalle.

Kilpailu osa laajempaa hanketta

Varsinaiseen kilpailuun oli kutsuttu neljä ryhmää. Nämä valittiin alun perin seitsemästä maasta saapuneiden yhteensä 26 hakemuksen joukosta.

Kouvolan kaupunki järjesti E2 (Ekologia ja Ekonomia) -puurakentamiskilpailun yhteistyössä Metsäteollisuus ry:n, Suomen Metsäsäätiön, Tekesin, Sitran, KSS-Energia Oy:n ja Kymenlaakson liiton kanssa. Kilpailun tavoitteena oli kehittää ja esitellä teollisen muutoksen käynnistäviä puukerrostaloratkaisuja ja niihin liittyviä menetelmiä.

Kilpailu oli osa laajempaa hanketta, jonka tavoitteena on teollisen puutalorakentamisen käynnistäminen seudulla sekä puuosaamiskeskuksen ja uusien työpaikkojen perustaminen Kouvolaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kouvolan puurakentamiskilpailu ratkaistu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat