Kokeile kuukausi maksutta

Skanskan Manskun Rasti on Vuoden Työmaa 2011

Rakennuslehti on valinnut Vuoden Työmaaksi 2011 Skanskan toteuttaman Manskun Rastin. Työmaan valtteina olivat mallinnuksen käyttö tuotannon työkaluna, esivalmisteiden käyttö talotekniikassa, työturvallisuuteen panostaminen sekä työmaan toimihenkilöiden ilmeisen hyvä työilmapiiri ja henki. Mannerheimintien ja Hakamäentien risteyksessä Helsingissä sijaitseva kohde on lopullisessa muodossaan neljän toimistotalon kokonaisuus, jonka ensimmäisestä talosta tulee yhtiön Suomen pääkonttori.

Rakennuslehti on valinnut Vuoden Työmaaksi 2011 Skanskan toteuttaman Manskun Rastin. Työmaan valtteina olivat mallinnuksen käyttö tuotannon työkaluna, esivalmisteiden käyttö talotekniikassa, työturvallisuuteen panostaminen sekä työmaan toimihenkilöiden ilmeisen hyvä työilmapiiri ja henki. Mannerheimintien ja Hakamäentien risteyksessä Helsingissä sijaitseva kohde on lopullisessa muodossaan neljän toimistotalon kokonaisuus, jonka ensimmäisestä talosta tulee yhtiön Suomen pääkonttori.

Kuuntele juttu

image

Vuoden Asuntorakennustyömaana palkittiin Merenkulkijanrannassa Helsingissä sijaitseva YIT:n luksusasuntokohde.  YIT rakentaa puretun merenkulkuoppilaitoksen tontille kaikkiaan seitsemän taloyhtiötä ja yhteensä noin 250 huoneistoa. Raati käsitteli kohdetta kokonaisuutena, vaikka YIT oli ilmoittanut kilpailuun vain nyt rakenteilla olevan Ruffin. Huoneistojen tasosta kertoo osaltaan niiden myyntihinta, joka on keskimäärin noin 9 000 euroa neliöltä.

Vuoden Työmaa -kilpailuun osallistui tänä vuonna seitsemän talonrakennustyömaata. Edellämainittujen lisäksi mukana olivat SRV:n Kaisa-talo Helsingistä, Quattrorakennuksen Open Innovation House Espoosta, Lemminkäisen Sipoon Logistiikkakeskus, Turun yliopistollisen keskussairaalan T-Sairaala sekä Lujatalon Alma Median painotalo Tampereelta.

Raadin työturvallisuusasiantuntijan Jukka Hietavirran alueilta saamien ja hänen itsensä tekemien työturvallisuushavaintojen pohjalta finalistit karsiutuivat Skanskan ja YIT:n kohteiksi. Muun raadin olikin helppo päätyä näkemykseen, että voittaja on valittava kilpailun historian parhaan asunto- ja toimistokohteen väliltä.

Kumpikin on omassa luokassaan edelläkävijä. Työturvallisuudessa erot olivat pienet. YIT:llä oli useita pieniä työturvallisuusoivalluksia, mutta Manskun kokonaisturvallisuus vakuutti enemmän.

Kilpailukohteiden plussat ja miinukset

Skanska, Manskun Rasti
+ Mallinnus parasta, mitä Suomessa on tehty, työmaa palkittu Teklan kilpailussa
+ Työmaalle ei asiaa ilman perehdytystä edes rakennustarkastajalla
+ Työturvallisuutta: turvallisuusratkaisujen mallintaminen ”Safety BIM”, atriumin katto nostettiin paikoilleen valmiina, työmaakaivannon sulkulaatan valu ennen louheen poistoa, putoamissuojaverkot holvien muottityössä, ontelolaatoissa valjaiden pikakiinnitys, talotekniikkahormeissa ritilätasot
+ Leed platinatasoa haetaan
+ Esivalmisteiden käyttö esimerkiksi talotekniikassa
– TR-mittausten tulokset ajoittain yllättävän alhaisia työmaan ilmeeseen nähden
– Moniin vaativiin kilpailijoihin nähden tavanomainen hanke

YIT, As. Oy Helsingin Ruffi
+ Vaativuutta lisää meren päälle rakentaminen
+ Talotekniikkaratkaisut, esimerkiksi merivesijäähdytys ja automaatiojärjestelmä
+ Luksuskohdetta tehdään asiakkaiden ehdoilla
+ Työturvallisuusinnovaatioita: Julkisivuelementtien aukkokaiteet, turvaorret valjaiden kiinnitykseen, parveke-elementtien kaiteet mietitty uusiksi
+ Vastaava mestari käyttää CAD:ia tuotannonsuunnittelussa
– Ei mallinnusta

Vuoden Työmaa -kilpailun raati 2011

  • Ahti Junttila, toimitusjohtaja, RKL
  • Juhani Karhu, aluejohtaja, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy
  • Juha-Matti Junnonen, erikoistutkija, Aalto-yliopisto
  • Matti Kruus, projektinjohtaja, Indepro Oy
  • Jukka Hietavirta, työsuojeluinsinööri, Aluehallintovirasto
  • Seppo Mölsä, toimituspäällikkö, Rakennuslehti
  • Arto Rautiainen, toimittaja

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanskan Manskun Rasti on Vuoden Työmaa 2011”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat