Kokeile kuukausi maksutta

Asuntojen vuokrien nousu kiihtyy edelleen

(KORJAUS: Tilastokeskus julkaisi asuntojen vuokrien neljännesvuositilastonsa 3. elokuuta. Tilastossa oli kuitenkin virheitä. Alla tänään 24. elokuuta julkaistut korjatut luvut.)

Asuntojen vuokrien vuotuinen nousuvauhti kiihtyi kuluvan vuoden toisella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 3,8 prosenttiin, kun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuotuinen nousuvauhti oli 3,3 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia. Nämä tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta.

(KORJAUS: Tilastokeskus julkaisi asuntojen vuokrien neljännesvuositilastonsa 3. elokuuta. Tilastossa oli kuitenkin virheitä. Alla tänään 24. elokuuta julkaistut korjatut luvut.)

Asuntojen vuokrien vuotuinen nousuvauhti kiihtyi kuluvan vuoden toisella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 3,8 prosenttiin, kun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuotuinen nousuvauhti oli 3,3 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia. Nämä tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta.

image

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2012 toisella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 3,9 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 0,9 prosenttia.

Arava-asuntojen vuokrat nousivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 3,6 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna arava-asuntojen vuokrat kohosivat 0,9 prosenttia.

Helsingissä loivaa nousua

Pääkaupunkiseudulla kaikkien vuokra-asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2012 toisella neljänneksellä keskimäärin 2,3 prosenttia vuodessa ja laskivat 0,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pk-seudun vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat puolestaan nousivat 2,1 prosenttia vuodessa ja laskivat 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 1,4 prosenttia vuodessa ja 0,4 prosenttia yhden vuosineljänneksen aikana. Vantaalla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 5,0 prosenttia vuodessa, mutta ottivat takapakkia 1,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Myös Espoo-Kauniaisissa vuokrat painuivat 2,0 prosenttia edellisneljänneksestä, mutta vuositasolla nousua kertyi 3,3 prosenttia.

Niin sanotuissa kehyskunnissa vuokrat kipusivat etenkin edelliseen neljännekseen verrattuna. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat kehyskunnissa vuoden 2012 toisella neljänneksellä 1,3 prosenttia vuotta aiemmasta ja kuluvan vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna 3,9 prosenttia.

Oulussa voimakasta nousua

Muista isoista kaupungeista merkittävimmät prosentuaaliset muutokset tapahtuivat Oulussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Oulussa rajusti niin edelliseen neljännekseen kuin vuotta aiempaankin verrattuna. Oulun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kohosivat 3,6 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja peräti 11,0 prosenttia vuoden takaiseen aikaan verrattuna.

Kuopiossa puolestaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa 2,7 prosenttia edellisneljänneksestä ja 5,7 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Jyväskylässä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat pomppasivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 6,5 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna, mutta viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna nousu jäi hieman pienemmäksi 5,2 prosenttiin.

Tilastokeskuksen laatima asuntojen vuokrien neljännesvuositilasto perustuu työvoimatutkimuksen yhteydessä kerättävään haastatteluaineistoon sekä Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Asuntojen vuokrien nousu kiihtyy edelleen”

  1. 11 prosentin vuosittainen kasvu tarkoittaa tuplaantumista 7 vuoden aikana.

    1. Luvut ovat neljännesten aikana havaittuja vuosiprosentteja. Vuokrat eivät nouse rajusti tällä hetkellä.

  2. Kuka niukkaa hyödykettä halvalla myisi.
    Suomessa on 2.4 miljoonaa asuntoa ja kanta pienenee tai pysyy samana jos poistuma otetaan huomioon. Jos asunto menee romuksi keskimäärin 100 vuoden vauhdilla on poistumna 24000 asuntoa vuodessa.
    Väestö kasvaa ja sinkkuasuminen yleistyy; hei kaikki vuokraamaan !

Vastaa