Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin ydinkeskustan alle rakennetaan valtavaa tekojärveä

Helsingin Energia rakentaa Esplanadin puiston alle Helsingin ydinkeskustaan suurta maanalaista järveä. Järvi toimii jatkossa kylmäakkuna kaupungin nopeasti kasvavalle kaukojäähdytysjärjestelmälle. Esplanadin alle rakennettava kylmäakku valmistuu vuonna 2015. Helsingin Energia otti juuri käyttöön vastaavan kylmäakun Pasilan alla.

Helsingin Energia rakentaa Esplanadin puiston alle Helsingin ydinkeskustaan suurta maanalaista järveä. Järvi toimii jatkossa kylmäakkuna kaupungin nopeasti kasvavalle kaukojäähdytysjärjestelmälle. Esplanadin alle rakennettava kylmäakku valmistuu vuonna 2015. Helsingin Energia otti juuri käyttöön vastaavan kylmäakun Pasilan alla.

Kuuntele juttu

image

Pasilan 11,5 miljoonaa litraa vetävään kylmäakkuun varataan öisin kylmää, jota käytetään päivisin helsinkiläiskiinteistöjen viilentämiseen. Esplanadin alle rakennettavasta kylmäakusta tulee kooltaan yli kaksinkertainen Pasilan altaaseen verrattuna.

Kaukojäähdytyksen suosio kasvaa Helsingissä vauhdilla. Liikehuoneistojen, hotellien ja kauppakeskusten lisäksi myös asuinkiinteistöt viilenevät Helsingissä yhä useammin kaukojäähdytyksellä. ”Kaukojäähdytyksen suosio on ylittänyt odotuksemme, vaikka olemmekin osanneet varautua siihen, että tuote lyö itsensä läpi laajasti eri käyttökohteissa”, Helsingin Energian lämmitysmarkkinoista vastaava johtaja Marko Riipinen sanoo.

”Uusiin kaupunginosiin, kuten Jätkäsaareen ja Kalasatamaan, rakennetaan jo valmiiksi kattava kaukojäähdytysjärjestelmä. Asiakkaillamme, niin yrityksillä kuin asuinkiinteistöillä, on aito tarve vähentää hiilidioksidipäästöjään ja pienentää sähkönkulutustaan.” Helsingin Energian mukaan kaukojäähdytyksen käyttö onkin tehokkain tapa vähentää Helsingin keskustan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä.

Kaukojäähdytys tuotetaan Helsingissä 80-prosenttisesti kylmän meriveden avulla tai energialähteistä, jotka muuten jäisivät hyödyntämättä. Kaukojäähdytyksen paluuveden hukkaenergia otetaan hyödyksi kaukolämpöverkkoon lämmittämään helsinkiläisiä koteja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin ydinkeskustan alle rakennetaan valtavaa tekojärveä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat