Fortum toteuttaa kaukokylmän Tapiolan keskustaan Espoossa

Tapiolan keskusta Espoossa uudistetaan lähivuosina. Modernisoinnin yhteydessä Fortum toteuttaa alueen kiinteistöihin edistykselliset lämmitys- ja jäähdytysratkaisut kaukokylmän ja lämpöenergian kierrätyksen avulla. Tapiolan keskustan suurin kiinteistönomistaja, Tapiola-ryhmään kuuluva Kiinteistö-Tapiola ja Fortum tekivät sopimuksen lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen toimittamisesta. Sopimus kattaa kaikki uudistuvan Tapiolan keskustan merkittävimmät rakennukset.

Tapiolan keskusta Espoossa uudistetaan lähivuosina. Modernisoinnin yhteydessä Fortum toteuttaa alueen kiinteistöihin edistykselliset lämmitys- ja jäähdytysratkaisut kaukokylmän ja lämpöenergian kierrätyksen avulla. Tapiolan keskustan suurin kiinteistönomistaja, Tapiola-ryhmään kuuluva Kiinteistö-Tapiola ja Fortum tekivät sopimuksen lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen toimittamisesta. Sopimus kattaa kaikki uudistuvan Tapiolan keskustan merkittävimmät rakennukset.

Tapiolan keskustan kaukokylmäverkostossa kiertänyt lämmennyt vesi siirretään kaukokylmäputkia pitkin jäähdytyskeskukseen. Keskuksessa lämpöenergia siirretään hyötykäyttöön lämmittämään rakennuksia ja käyttövettä kaukolämpöverkon välityksellä. Fortumin Tapiolan alueen kaukokylmäjärjestelmän jäähdytyskeskuksessa yli 90 prosenttia lämpöenergiasta siirretään hyötykäyttöön ympäri vuoden. Energiaa säästyy merkittävästi verrattuna siihen, että jäähdytys toteutettaisiin kiinteistökohtaisesti.

”Lämmön kierrätys vähentää fossiilisella polttoaineella tuotettua lämpöä vuosittain noin 10 000 megawattituntia. Ratkaisun päästövähennys vastaa päästöä, joka syntyy ajettaessa henkilöautolla noin 20 miljoonaa ajokilometriä”, Fortumin Heat-divisioonan kehitysjohtaja Niko Wirgentius toteaa.

Energiaratkaisujen vaikutukset alueen energiatehokkuuteen ja päästöjen vähenemiseen ovat huomattavia, sillä uudistuvan Tapiolan keskustan rakennusten lämmitys- ja jäähdytysenergian kulutus ei kasva, vaikka rakennustilavuus kaksinkertaistuu. Tapiolan modernisoinnin ansiosta alueen lämmitys- ja jäähdytysenergian ominaiskulutus pienenee alle puoleen nykyisestä. Vuosittainen kierrätettävä hyötylämmön määrä vastaa koko alueen vuosittaista lämmitysenergian tarvetta.

Sokoksen kiinteistö ensimmäinen

Tapiolan keskustassa sijaitsevasta Kiinteistö Oy Biensista tulee Kiinteistö-Tapiolan mukaan koko Espoon ensimmäinen kaukokylmällä jäähdytettävä kiinteistö. Kiinteistössä toimii vuoden 2011 loppuun saakka Sokos. Kiinteistön laajennus ja saneeraus alkavat tammikuussa 2012, ja uudistettu kiinteistö on määrä ottaa uuteen käyttöön kesällä vuonna 2013.

”Tämä on merkittävä askel kaukokylmäjärjestelmän laajentamisessa pääkaupunkiseudulla. Olemme luomassa järkevää ja pitkäjänteistä ratkaisua, joka hyödyttää aikanaan Tapiolan alueen lisäksi koko itäistä Espoota sekä Otaniemen ja Keilaniemen alueita. Meille ratkaisu merkitsee myös vastuullisen sijoitustoiminnan konkretisointia”, Kiinteistö-Tapiolan kiinteistörahastojohtaja Kim Särs sanoo.

”Kaukokylmän rakentamisessa emme nyt säästä euroissa, mutta järjestelmä tuottaa tulevaisuudessa säästöjä energiakustannuksissa. Tapiolan alueen kaupunkirakenteen tiivistyminen mahdollistaa kaukokylmän kaupallisen hyödyntämisen. Aikaisemmin se ei ole ollut kannattavaa hajanaisen kaupunkirakenteen takia”, Särs jatkaa.

Kaukokylmän käyttö tuo joustavuutta myös rakentamiseen ja tilankäyttöön, kun jäähdytyskoneille ei tarvitse varata tiloja.

”Kiinteistöissä päästään eroon jäähdytyskoneissa käytettävistä, ympäristölle haitallisista HCFC-yhdisteistä. Myöskään jäähdytyskoneiden äänet ja tärinä eivät enää häiritse ympäristöä”, Särs toteaa.

Kiinteistö-Tapiola sijoittaa 500 miljoonaa

Kiinteistö-Tapiolalla on kiinteistöomistustensa kautta huomattava rooli Tapiolan keskustan kehittämisessä. Yhtiö sijoittaa Tapiolan keskustan uudistamiseen yli 500 miljoonaa euroa hallinnoimansa kiinteistösijoitusrahaston kautta. Tapiolan keskustaan on suunniteltu uudistettua liiketilaa noin 50 000 neliömetriä. Liiketilojen yläpuolelle on suunniteltu asuntoja, jotka ovat palvelujen ja liikenneyhteyksien välittömässä yhteydessä.

 Fortumilla on vankka kokemus kaukokylmästä, sillä yhtiö on mukana kehittämässä yhtä maailman suurimmista kaukokylmäratkaisuista Tukholmassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fortum toteuttaa kaukokylmän Tapiolan keskustaan Espoossa”

Vastaa