Kokeile kuukausi maksutta

Vuokralaisten järjestö hämmästelee Varman vuokrankorotuksia

Vuokralaisten etujärjestö Vuokralaiset VKL ihmettelee eläkevakuutusyhtiö Varman vuokrien korotuksia. Vuokrankorotuksia on perusteltu Varman asuntoja korkeammalla yleisellä markkinavuokratasolla. Yleinen vuokrataso ei ole VKL:n mukaan hyvän tavan mukainen korotusperuste.

Vuokralaisten etujärjestö Vuokralaiset VKL ihmettelee eläkevakuutusyhtiö Varman vuokrien korotuksia. Vuokrankorotuksia on perusteltu Varman asuntoja korkeammalla yleisellä markkinavuokratasolla. Yleinen vuokrataso ei ole VKL:n mukaan hyvän tavan mukainen korotusperuste.

Vuokralaiset ry:n neuvontaan on tullut useita yhteydenottoja asukkailta, joiden vuokranantajat ovat ehdottaneet vuokrien tasokorotusta ja lisäksi sopimuksessa olevan vuokrankorotusperusteen muuttamista. Valtaosa vuokralaisista asuu taloissa, jotka omistaa Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja niitä isännöi Realia Management.

Vuokrankorotuksia on perusteltu Varman asuntojen vuokria korkeammalla yleisellä markkinavuokrien tasolla. Lisäksi vuokrasopimuksessa oleva korotusperuste halutaan muuttaa vuokranantajalle edullisemmaksi. VKL haluaa muistuttaa, että yleinen vuokrataso ei ole vuokrasopimuksissa hyvän tavan mukainen korotusperuste.

”Hyvässä vuokratavassa on yhdessä sovittu, että jos vapaarahoitteisissa vuokrasuhteissa aiotaan korottaa vuokraa muutoin kuin sopimuksessa mainitulla tavalla, on neuvottelut aloitettava vähintään kuusi kuukautta ennen aiottua korotusta. Nyt tuota neuvottelusuositusta on oikaistu, eikä asukkaille ole annettu riittävästi tietoa siitä, mihin vuokrankorostusehdotus perustuu”, VKL:n puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä sanoo.

VKL:n mielestä ammattimaisilta toimijoilta voi edellyttää selkeätä viestintää asukkaille päin. Viestistä tulee käydä ilmi mihin tilastoon tai taulukkoon vuokranantaja vertaa voimassaolevaa vuokraa, jotta asukkaalla on mahdollisuus arvioida korotuksen oikeellisuutta.

”Hyvässä vuokratavassa on myös linjattu, että korotusten tulee olla kohtuullisia ja korotetun vuokra vastata asunnon vuokra-arvoa”, Kähärä kertoo.

Vuokranantajia Kähärä muistuttaa, että mainittu korotusperusteen määritteleminen on laitettu vuokrasopimukseen pääsääntöisesti juuri vuokranantajien esityksestä.

Vuokralaisilla on useissa tapauksissa mahdollisuus vain joko hyväksyä tai hylätä tarjous. Hylkääminen tarkoittaa pahimmillaan vuokrasopimuksen irtisanomista. Vastatarjouksenkin voi tehdä, jossa vuokralainen ehdottaa ainakin uutta korotusten voimaanastumispäivää. Myös korotuksen summaa voi yrittää neuvotella. Vuokralaiset voivat myös pilkkoa vuokranantajan tarjouksen kahteen osaan ja hyväksyä tasokorotuksen ja kieltäytyä vuokrankorotusperusteen muuttamisesta.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vuokralaisten järjestö hämmästelee Varman vuokrankorotuksia”

  1. Minä taas ihmettelen että Varma ja Ilmarinen harrastavat edelleen vuokraamista suoraan vaikka omistavat SATOa ja VVOta ym. alan toimijoita merkittävästi.Kuka lienee näistä kämpistä eläkevakuuttajissa kiinni pitää saa nyt sitten maistaa tätä julkisuutta.
    Rajallisesta luonnonvarasta eli tässä vuokra-asunnoista revitään tietenkin mitä hyyryläisen selkänahasta lähtee. Jos ei omat rittä niin sossu paikkaa: ei luottotappioiota /upee bisnes !

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat