Kokeile kuukausi maksutta

Eduskunta yrittää tukkia porsaanreiän, joka toisi laittomia rakennusmiehiä Suomeen

Rakennusteollisuus RT ja työmaita valvova Etelä-Suomen aluehallintovirasto ovat arvostelleet tilaajavastuulain muutosesitystä harmaan talouden torjunnan vesittämisestä. Lakiesitystä parhaillaan käsittelevän eduskunnan sivistys- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) lupaa, että valiokunta yrittää tukkia esityksen pahimman porsaanreiän.

Rakennusteollisuus RT ja työmaita valvova Etelä-Suomen aluehallintovirasto ovat arvostelleet tilaajavastuulain muutosesitystä harmaan talouden torjunnan vesittämisestä. Lakiesitystä parhaillaan käsittelevän eduskunnan sivistys- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) lupaa, että valiokunta yrittää tukkia esityksen pahimman porsaanreiän.

Nykyisen lain mukaan tilaajan pitää varmistaa, että kaikilla sopimussuhteen aikana ulkomailta lähetetyillä työntekijöillä on eläke- ja tapaturmavakuutus. Nyt lakia muutettaisiin siten, että tilaajan ei tarvitsisi enää tarkistaa työmaalle kesken urakan tulevilta ulkomaisilta lähetetyiltä työntekijöiltä todistusta voimassa olevasta eläke- ja tapaturmavakuutuksesta. Siten ulkomainen alihankkija voisi lähettää työmaalle ensin yhden työntekijän, jolla vakuutukset ovat kunnossa, ja parin päivän päästä 30 työntekijää, joilla vakuutuksia ei ole.

Lakimuutoksen myötä ulkomaiset yritykset saisivat markkinoilla kohtuuttoman kilpailuedun kotimaisiin yrityksiin nähden.

Filatov toiveikas

Filatovin mukaan kyseessä on lähetettyjen työntekijöiden osalta selkeä huononnus nykytilanteeseen rakennusalan kaltaisella alalla, jossa henkilökunta vaihtuu.

”Toivon, että siinä pystytään löytämään toisenlainen ratkaisu”, Filatov sanoo. Työntekijä- ja työnantajapuoli ovat hänen mukaansa samaa mieltä siitä, että nykyinen laki on tehokkaampi.

”Joko palataan nykyiseen tilaajavastuulakiin tai löydetään toisenlainen ratkaisu kuin hallituksen esityksessä on.”

Mielenkiintoinen kysymys on, miten ylipäätään on mahdollista, että harmaan talouden kitkemiseen pyrkivään lakipakettiin uhkaa jäädä torjuntaa heikentäviä kohtia? Yhden Rakennuslehden haastatteleman asiantuntijan mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät ovat yllättyneet nykyisen tilaajavastuulain tiukoista tulkinnoista, joiden mukaan kesken urakan töihin tulleiden henkilöiden eläke- ja tapaturmavakuutustodistusten puuttuminen tai hoitamattomat pienehköt verovelat tuovat viranomaiselta valvontamaksun. Nyt ne haluavat muuttaa lakia löysemmäksi.

Rakennusala on tiukkojen rajoitusten kannalla.

Verovelka-ongelma jää lakiin

Lakimuutoksen toinen iso ongelmakohta liittyy yritysten verovelkaan. Tähän asti tilaaja on voinut käyttää vain sellaisia sopimuskumppaneita, jotka ovat hoitaneet veronsa tai aikovat todistetusti hoitaa ne. Muuten on pääsääntöisesti aina rapsahtanut laiminlyöntimaksu.

Jatkossa riittäisi tilaajan tekemä varmistus siitä, ettei yritys ole uudessa verovelkarekisterissä. Rekisterissä näkyvät vain ne, joilla on verovelkaa yli 10 000 euroa eikä verovelasta ole verottajan kanssa sovittua maksusuunnitelmaa. Lisäksi tilaaja voisi tehdä oman harkintansa mukaan sopimuksen silloinkin, vaikka yrityksellä olisi merkintä verovelkarekisterissä.

Verovelkaa koskevaan lakiesityksen kohtaan ei näytä tulevan eduskuntakäsittelyssä muutosta. Verovelkarekisteri tulee käyttöön jo joulukuun alussa.

Twitter: @toimittaja1

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Eduskunta yrittää tukkia porsaanreiän, joka toisi laittomia rakennusmiehiä Suomeen”

 1. Kunpa olisi tehty jotain jo 20v.sitten niin olisi tilanne suomen maassa paaljon parempi.nyt 150000 alipalkattua ulkolaista valloittanut rakennusalan työpaikat ja talous/laatu kärsii.

  1. Kai ne ulkomaalaisetkin on 20 vuodessa oppinu rakentamaan.
   Mutta tekevät tahallisia oikomisia rakennusprojekteissa laiskuuttaan tai urakkatyön jouduttamiseksi.
   Välinpitämätön, arka tai bonuspalkattu työnjohto, joka ei puutu selviin laiminlyönteihin ja virheisiin, on syynä laadun heikkenemiseen

   1. kyllähän työntekijälläkin pitää olla sen verran järkeä päässä että tietää mitä tekee.eikai työnjohtaja voi olla kenenkään takana kyttäämässä koko ajan työntekoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat