Kokeile kuukausi maksutta

”Olemme useaan kertaan tuoneet selvästi esiin kantamme, että tilaajavastuulain uudistus on menossa metsään. On hämmästyttävää, jos joku vielä kuvittelee, että uudistus vie eteenpäin harmaan talouden torjuntaa”, Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari toteaa.

”Uudistus ei tarjoa rakennusalalle mitään lisäkeinoja, sillä alalla on jo aiemminkin ollut käytössä korotetut laiminlyöntimaksut. Sen sijaan uudistus pakottaa ottamaan takapakkia. Lakiesityksessä käytännössä hyväksytään 10 000 euron ja sitä pienemmät verovelat, kun nykyään pienistäkin veroveloista on edellytetty neuvoteltavan verottajan kanssa maksusuunnitelma. Laki on siis tähän saakka ohjannut verovelalliset verottajan vierihoitoon. Nyt tästä ollaan luopumassa”, Kari sanoo.

Rakennusalalla muutoksen vaikutus korostuu, koska siellä harmaan talouden tekijät ovat piiloutuneet urakkaketjun loppupäässä oleviin pieniin yrityksiin.

Tapio Karin mukaan lakiesityksessä on vielä suurempi moka rakennusalan kannalta se, että tilaajavastuulaki ei enää edellytä tilaajan tarkistavan työmaalle kesken urakan tulevilta ulkomaisilta lähetetyiltä työntekijöiltä todistusta voimassa olevasta eläke- ja tapaturmavakuutuksesta.

”Esimerkiksi tapaturman sattuessa meidän vakuutusjärjestelmämme korvaa jatkossa vahinkoja ilman, että vastaavia vakuutusmaksuja olisi maksanut kukaan. Tällä hetkellä tilaajavastuulain mukaan tilaajan on tarkastettava kaikkien lähetettyjen työntekijöiden todistukset riippumatta siitä, milloin työ on aloitettu. Muutos antaa väärinkäyttäjille mahdollisuuden ilman kiinnijäämisriskiä pelata vakuutusmaksuilla ja saavuttaa merkittävää kilpailuetua epärehellisin keinoin. Tästä kärsii rehellinen suomalainen yrittäjä ja yritys”, Kari painottaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “10 000 euron verovelat käytännössä hyväksytään, RT hämmästelee”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat