YIT ja Caverion rakentavat Kokkolan ensimmäisen elinkaarihankkeen

YIT ja Caverion rakentavat Kokkolaan kaupungin ensimmäisen elinkaarihankkeen. Torkinmäen koulun ja päiväkodin odotetaan valmistuvan vuodenvaihteessa 2016-2017.

Torkinmäen koulu ja päiväkoti on Kokkolan kaupungin ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava kohde.

Kokkolan kaupunginhallituksen hyväksymän YIT ja Caverionin elinkaaritarjouksen kokonaisarvo on noin 19 miljoonaa euroa ja siihen sisältyvät rakennusurakka, kohteen vuosittaiset kiinteistö- ja siivouspalvelut sekä energiakustannukset. Rakennuksen bruttoala on noin 7 200 neliömetriä. Kohteen rahoittaa SEB Leasing.

Rakennuksen on määrä valmistua vuodenvaihteessa 2016-2017.

Elinkaarihanke toteutetaan kaksivaiheisena. YIT ja Caverion vastaavat investointijakson aikana kohteen suunnittelusta ja rakentamisesta. Kohteen valmistuttua ne vastaavat Torkinmäen koulun ja päiväkodin valmistumisen jälkeisestä ylläpidosta ja peruskorjauksista 20 vuoden palvelujakson ajan. Palvelusopimuksen piiriin kuuluvat muun muassa kiinteistönhoito, rakennuksen kunnossapito, siivous ja ulkoalueiden hoito.

Rahoitusta Tekesiltä

Pedagogiset perusteet ja innovaatinen kehittely kytkettiin suunnittelussa oleellisena osana hankkeeseen. Elinkaarihankkeen valmistelu sai rahoitusta Tekesin Huippuostajat -ohjelmasta, jonka tavoitteena on edistää innovatiivisuutta julkisissa hankinnoissa ja uudistaa palveluja sekä parantaa tuottavuutta.

Tekes-projektissa on keskitytty sisäilmaongelmien juridiseen huomioimiseen hankinta-asiakirjoissa, hankintamenettelyn toteuttamisen vakioimiseen ja aikataulun tiivistämiseen. Lisäksi edistettiin alueellisten yritysten mahdollisuuksia osallistua elinkaarihankkeeseen. Pedagogisella puolella projektiin on sisältynyt henkilöstölle suunnattua FEG Oy:n tuottamaa elämänkaarikonsultointia ja -valmennusta.

Kilpailutus käynnistettiin hankintalain mukaisena kilpailullisena neuvottelumenettelynä tämän vuoden huhtikuussa. Määräaikaan mennessä saapui kolme osallistumishakemusta, joista kaikki täyttivät kelpoisuusehdot ja valittiin neuvotteluvaiheeseen. Yksi tarjoaja vetäytyi myöhemmin tarjouskilpailusta. Elinkaarihankkeen rahoitus kilpailutettiin syksyllä erillisenä muun hankintamenettelyn rinnalla.

Uudisrakennuksen suunnitelma perustuu solumalliin. Luonnospiirustusten laatija on palvelutuottajan pääsuunnittelijana toimiva Timo Koljonen Linja Arkkitehdit Oy:stä. Kaksikerroksisen rakennuksen tilat jakautuvat neljään siipeen toimintojen mukaan.

Solumalli

Rakennuksen runko ja väliseinien siirrettävyys mahdollistavat muuntojoustavuuden. Soluissa oppimistilat on jaettavissa pienempiin ja isompiin tiloihin siirtoseinien ja verhojen avulla. Siivet toimivat omina palo-osastoina, jolloin rakennuksen pitkässä elinkaaressa on mahdollista muuttaa tiloja toiseen käyttötarkoitukseen. Talotekniikan suunnittelussa on huomioitu tilakohtaiset säädettävyydet ja erilaisten tilojen yhdistettävyydet.

Esteettömän rakennuksen malli mahdollistaa lyhyet etäisyydet rakennuksen sisällä. Rakennuksen sydämessä aularavintola palvelee rakennuksen kaikkia käyttäjiä ja erilaisia tapahtumia.

Asemakaavan mukaisesti rakennus sijoittuu tontin koillisnurkkaan. Piha-alueella on huomioitu valvottavuus, virikkeellisyys kaikki ikäryhmät huomioiden sekä saattoliikenteen turvallisuus eriyttämällä eri liikennemuodot toisistaan.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “YIT ja Caverion rakentavat Kokkolan ensimmäisen elinkaarihankkeen”

  1. Elinkaarihanke sanana on jo tuttu hanke -80 -90 luvuilta. Taas uudelleen herätetty henkiin. Mutta varmaankin uudelleenlämmiteltynä hyvä, kun katsoo että osa rahoituksesta tulee Tekesiltä. Miksi kukaan ei keksi versiota, jossa grynderi ja sijoittaja tekisivät elinkaarimaalin 20 vuoden perioodille, ilman että yhteiskunta olisi takuumiehenä tappioiden tasaajana. Ilmeisesti toiveajattelua.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat