Kokeile kuukausi maksutta

Laukaan maneesiturma syyteharkintaan

Laukaan maneesiturmaa tutkineen Sisä-Suomen poliisin mukaan tieto hallityypin vaarallisuudesta ei välittynyt ratsastuskoulun yrittäjälle.

Laukaan maneesiturmaa tutkineen Sisä-Suomen poliisin mukaan tieto hallityypin vaarallisuudesta ei välittynyt ratsastuskoulun yrittäjälle.

Yksi kuoli ja neljä vammautui ratsastusmaneesin sorruttua Laukaassa helmikuussa 2013. Poliisi on nyt saanut valmiiksi tapauksen esitutkinnan.

Onnettomuustutkintakeskus oli antanut Isola-nimellä toimitettujen hallien vaarallisuudesta uhkailmoituksen jo 2010 Liedossa tapahtuneen samanlaisen rakennuksen sortumisen jälkeen.

Poliisin mukaan tieto hallien vaarallisuudesta oli välittynyt Laukaan kunnan rakennusvalvontaan, mutta ei ratsastuskoulun yrittäjälle. Tältä osin poliisi on siirtänyt asian syyteharkintaan.

Poliisin mukaan hallin suunnittelusta vastannut henkilö on kuollut, joten hänen osaltaan esitutkinta on lopetettu.

Onnettomuustutkintakeskus löysi Laukaan maneesista vakavia epäkohtia ja virheitä sekä maneesin suunnittelussa, konepajatoteutuksessa että rakentamisessa. VTT:n arvion mukaan esimerkiksi liitosten suunnittelun epäkohdat olivat niin suuria, että kaikki vastaavanlaiset hallit tulisi purkaa.

VTT:n mukaan myös rakennuksen pystytyksessä on tehty virheitä, mutta teot ovat rakennuslakirikkomuksina vanhentuneet ja poliisi on myös tältä osin lopettanut esitutkinnan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Laukaan maneesiturma syyteharkintaan”

  1. Onnettomuustutkintakeskuksen maneesionnettomuuden julkaistuissa tiedoissa ei esitetä arviota maneesien rakennusmääräysten turvallisuuden ohjeiden tasosta.

    Rakentamismääräyksissä pitää määrätä, että yhden kannatuskehän rikkoontuminen ei saa aiheuttaa koko maneesin sortumista, vaan vieressä olevien kannatuskehien pitää ottaa kannettavakseen sortuneen kehän lisäkuorma. Vertailun vuoksi, ei laippaliitoksessakaan yhden pultin murtuminen saa johtaa koko laippaliitoksen pettämiseen.

    Onko Onnettomuustukikeskus laiminlyönyt tutkimuksessaan rakentamismääräysten asianmukaisuuden tutkinnan ja syyllisiksi valitaan helpot kohteet.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat