PTT: Asuntojen hinnat laskevat 0,7 prosenttia 2015

Pellervon taloustutkimus PTT arvioi asuntojen hintojen laskevan koko maassa 0,7 prosenttia tänä vuonna. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat jatkavat nousuaan ja kallistuvat 2,0 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousevat vieläkin nopeammin eli kolme prosenttia.

PTT arvioi asuntojen hintojen laskevan Helsingissä 0,5 prosenttia. Maltillinen hintojen lasku myös Helsingissä on asuntomarkkinoiden vakauden kannalta toivottavaa. Erityisesti yksiöiden hinnat ovat nousseet hyvin nopeasti finanssikriisin jälkeen.

Pitkään jatkunut tulojen nopeampi hintakehitys ei ole kestävä kehitysura Helsingissäkään. PTT uskoo, että ilman vakavaa makrotaloudellista shokkia Helsingin hintojen lasku jää kuitenkin lyhytaikaiseksi ilmiöksi.

PTT haluaisi rajata kaavoituksen valitusoikeutta

Koska kaupungin suuri koko asettaa jo sinällään merkittävän haasteen maankäytön ja kaavoituksen suunnitteluun, erityisesti suurille kaupungeille on olennaista myös valtion asettamat puitteet säätelylle.

Kaavoituksen osalta lainsäädännön keinoin valitusoikeutta pitäisi PTT:n mukaan rajata kaavoitusprosessien sisällöllisen ja ajallisen ennakoitavuuden parantamiseksi. Valtion tulisi edelleen nostaa rakentamattoman tonttimaan veron alarajoja. Asemakaava-alueella pitää kehittää lunastuslainsäädäntöä.

PTT:n mielestä pääkaupunkiseudun osalta pitäisi maankäytön tehostamista tukea jatkossakin liikenneinvestointien valtionosuuspäätöksien sitomisella kaavoittamiseen.

Vuokra-asuntojen tarjonnan varmistaminen edellyttää sitä, että yksityisen tuotannon lisäksi tuettujen asuntojen rakennuttajien luottamus palautetaan nykyistä pitkäjänteisemmällä politiikalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PTT: Asuntojen hinnat laskevat 0,7 prosenttia 2015”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi